KDV sözcüğü her yerde sıklıkla duyduğumuz ekonomik bir terim. Açılımı Katma Değer Vergisi olan bu terimin ne anlama geldiği herkes tarafından merak ediliyor. Özellikle faturalarda gördüğümüz KDV nedir, nasıl hesaplanır? 1984'te TBMM tarafından kabul edildi ve 1985'te yürürlüğe girdi. Peki, Katma Değer Vergisi hayatımıza nasıl girdi? %1'den %18'e kadar değişen bu kavram hayatımızın her yerinde. En çok merak edilen ise KDV oranı kaç olduğu. Detaylar haberimizde...
CAN MUTABAKANİ
KDV nedir, nasıl hesaplanır?
KDV yani katma değer vergisi mal veya hizmet alış verişi yapılan durumlarda mal veya hizmeti alan tarafından veren tarafa ödenen bir vergi türüdür. Belirtmek gerekir ki bir ürün üretildiği andan itibaren fiyatına KDV eklenmeye başlar.
Fabrikadan müşterisine satan üretici fiyatın üzerine %18 koyar, aynı şekilde fabrikadan satın alan kişi veya kurum da satarken hesapladığı fiyatın üzerine %18 KDV koyarak satar. 1984 yılında kabul edilen bir yasayla hayatlarımıza giren KDV'nin bir diğer ismi de tüketim vergisidir.
KDV genelde %18 kabul edilir ve KDV hesaplama yapılacağı zaman temel bir formül kullanılır. Örneğin alınacak malın fiyatı KDV hariç 1000 TL ise ve %18 KDV uygulanacaksa, fiyatı yüze böler ve onsekizle çarparız.
Yani;
1000/100 = 10
10*18= 180
KDV hariç fiyatı 1000 TL olan ürünün KDV’sini 180 TL olarak buluruz. Öyleyse KDV dahil fiyatı 1000 + 180 = 1180 olacaktır.
KDV ORANI KAÇ?
Sözleşme ve senetlerde uygulanan KDV oranı %18’dir. Pek çok üründe KDV oranı halen %8 olsa da 14 Şubat 2022 itibariyle temel gıda maddelerinin KDV oranı %1 olmuştur.
KURUMLAR NASIL KDV ÖDER?
Kurum ve kuruluşların yani vergi mükelleflerinin ödemekle yükümlü olduğu vergi türlerinden biri de KDV’dir. Vergi mükellefleri KDV ile iki farklı şekilde karşılaşabilir. Satış ve gider faturaları. İşletmeler yaptıkları satışlara %18 KDV bedeli ekleyerek kendileri ödemekle yükümlü oldukları KDV bedelini müşterilerinden alırlar.
Yapılan harcamaların KDV’si hesaplanır ve işletmenin aylık beyannamesine geçer. Ay sonunda çıkan sonuç pozitif ise çıkan sonuç o işletmenin ödemesi gereken KDV’yi gösterir. Negatif ise çıkan sonuç bir sonraki aya ertelenir. Ödenmesi gereken bir KDV olmasa bile damga vergisi çıkacaktır. Şirket kapandığında ertelenmiş bir KDV varsa miktar geri ödenmez.
Türk vergi sistemi beyana dayalı bir sistem olduğu için vergi mükellefleri her ayın 26’sına kadar bir önceki ayın KDV beyannamesini vermekle yükümlüdür. Örneğin Ocak ayının KDV beyannamasini Şubat ayının 26’sına kadar vermiş olmanız gerekir. KDV beyannamesi genelde mali müşavirler tarafından hazırlanır.