Tokat'ın Reşadiye ilçesinde yaşayan çoban Sertan Ayyıldız kenelerle resmen oynuyor. Görenleri şaşkına çeviren çoban keneler tarafından zarar almadan onları resmen gezdiriyor.
ELİNDE GEZDİRİYOR
Koyunlara kırkma işlemi yapan Ayyıldız makas yardımıyla koyunları kırpıyor. Üstlerine yapışan kurubıdak dedikleri küçük keneleri elinde gezdiriyor.
Sertan Ayyıldız kendisine birçok kenenin yapıştığını belirtirken, kırkma işlemi sırasında çıkan kurubıdak dedikleri küçük kenelere çıplak elle rahat şekilde dokunabildiklerini söyledi.
HAYVANLARI KIRKMA DÖNEMİ BAŞLADI
Koyunlarını sırtında ortalama 3 kilogram yün olduğunu belirten çoban Sertan Ayyıldız "Köyde hayvancılık işi ile uğraşıyorum. Koyunumuz, keçimiz, ineğimiz var. Buralarda günümüzü geçiyoruz. Hayvanları kırkma işini hayvanların sırtında ortalama 3 kilogram yün oluyor. Hayvan sıcakta yünden daralıyor. Sıcak havalarda adım atmıyorlar. Biraz güneş gördükleri zaman yürütemezsiniz. Hayvanı yürütmek için sopa ile vuruyoruz” dedi.
Çoban “Hayvanları havalar ısınıp bahar ayları gelince kırparız. Güz zamanında bir kez daha kırkarız. Bu şekilde kırktığımız zaman hayvan serinler. İmkanı olan hayvanı ırmağa atar. Koyun rahatlayınca eti daha iyi ve temiz olur. Sabah vakti davarı ahırdan çıkartıyoruz, öğlen vakti yattıkları zaman 5 ila 10 tane civarında koyun kırkarız. Şimdi makineler çıktı. 5 dakika içerisinde koyunları kırkabiliyoruz. Ama dağın başında jeneratör olmadığı için makine iyi oluyor” şeklinde konuştu.
“KENEYİ ELİMİZLE TUTUYORUZ”
Koyunları kırkma işleminin makasla zor olduğunu belirten Ayyıldız, "Biz keneyi elimizle ile tutup taş ile eziyoruz. Bize bir şey olmuyor, hastaneye falan da gitmiyoruz. Bana kene yapıştığı zaman elimle kopartıp atıyorum. Kopardığım bölgede kenenin ağzı ve dişi kalıyor ama hiçbir şey olmuyor. Biz çocukluktan beri büyüklerimizden böyle gördük. Bir koyunu kırparken ortalama 7-8 civarı kene çıkıyor. Koltuk altından ve karnının altından kene çıkabiliyor. Bu koyunlar kırkılmazsa, uyuz aşısı yapılmazsa ve yıkanmazsa uyuz hastası olur. Kuyrukları, tüyü dökülür ve kepekler oluşur. Bu sebepten dolayı hayvanlara uyuz aşısı yaptırıyoruz ve kırkarak bakımlarını yapıyoruz.