Sıklıkla kadınlarda görülen ve sadece görünüm açısından değil sağlık açısından ciddi sorunlara yol açan bir hastalık olan varis nedir? Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Sinem Yiğit Uğur, varis hastalığında uygulanan yeni tedavi yöntemlerini sizler için anlattı. Kılcal varis tedavi yöntemleri nelerdir? Kılcal varis nasıl geçer? İşte merak edilen tüm detaylar...
Kılcal varis nedir?
Vücudumuzdaki varislerin türü, şekli ne olursa olsun önemli damar hastalıklarının habercisi olabilir. Toplardamarların yapısının bozularak genişlemesine varis denir. Yaşla birlikte varis görülme sıklığı artar. Varisli damarlar kadınlarda erkeklerden daha yaygın görülmektedir.
İki tür varis hastalığı vardır; birincil ve ikincil varisler. Primer varislerin kesin nedeni bilinmemekle birlikte kalıtsal geçiş ile toplardamarlarda oluşan venöz hipertansiyon sonucu oluştuğu düşünülmektedir. İkincil (sekonder) varisler, toplardamar travması, damar içinde pıhtı oluşması, damar üzerine bası olması ve damar enfeksiyonu sonucu oluşabilir.
Kılcal varis tedavi yöntemleri nelerdir?
Kılcal varis tedavisinde güncel yöntemler olarak; Estetik varis tedavileri, Skleroterapi ve köpük skleroterapi, Dermal lazer uygulaması ve Dermal radyofrekansıdır.
Varisli damarlar genellikle 50 yaş ve üzeri kişilerde görülür
50 yaş ve üzerindeki her iki kişiden biri varisli damarlarla karşı karşıyadır. Yazın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte varisli damarlarla ilgili sorunlarda artış görülmektedir. Varisli damar bölgesinde kaşıntı, şişme, kanama ve ağrı ile ilgili sorunlar ısı ile şiddetlenir. Bu sorunlara ek olarak, sıcak havalarda yetersiz sıvı alımı da pıhtılaşma sorunlarına yol açabilir.
Yeni yöntem: Estetik varis tedavileri
Varisli damarlardan kaynaklanan ağrı, insanların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Bu nedenle tedavinin nihai hedefi kişinin yaşadığı ağrıyı azaltarak yaşam kalitesini yükseltmektir. Tüm varislere müdahale öncesinde hasta doppler ultrasonografi ile detaylı değerlendirilmeli ve kalp ve damar cerrahi uzmanı tarafından detaylı muayene edilmelidir.
Skleroterapi ve köpük skleroterapi
Ameliyatsız varis tedavileri arasında yer alan estetik varis tedavisi ile varis probleminden hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Köpük skleroterapi işleminde ince iğne ile kılcal damar içine kimyasal madde verilerek varisli damar yok edilir. İşlem kesi ile yapılmaz, anestezi gerektirmez, kişi kolaylıkla günlük hayatına devam eder. İşlem sonrası 1-2 hafta varis çorabı giyilmesi yeterlidir.
Dermal lazer uygulaması
Lazer varis tedavisi, kılcal varis tedavisi için ameliyatsız tedavilerdendir. Kılcal varisler için uygun lazer ışınları ile varisler yok edilir. İşlem sonrası uygulama yerlerine soğuk kompres uygulanabilir ve kızarıklık giderici kremler kullanılabilir. Bir süre güneşe çıkmamak önemlidir. Lazer uygulamasından sonra güneş koruyucu krem kullanmak fayda sağlar.
Dermal radyofrekans
Radyofrekans akımı ile ince iğneler kullanılarak kılcal varisler yok edilir. Kesi gerektirmez ve anestezi uygulamasına gerek yoktur. Tüm estetik varis uygulamaları sonrasında kişiler rahatlıkla günlük hayatlarına devam edebilirler.