Kilis'in Musabeyli ilçesine bağlı Aşağıbademli Köyü'nde bölgenin en önemli tarım ürünlerinden biri olan horoz karası üzüm bağlarında budama çalışmalarına başlandı.
8 AY SÜRECEK YOLCULUK BAŞLADI
Çiftçilerin katılımıyla gerçekleşen budama mesaisine Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir de katılarak bağcılara destek verdi. Verimliliği artırmak ve hastalıklardan korunmak amacıyla yapılan budamayla birlikte, tarladan sofraya yaklaşık sekiz ay sürecek üzüm yolculuğu başlamış oldu.
ÜRETİM ALANI 160 BİN DEKARA ULAŞTI
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, Kilis'teki üzüm üretim alanının yaklaşık 160 bin dekara ulaştığını ve bunun büyük bölümünü horoz karası üzüm bağlarının oluşturduğunu söyledi.
EN ÖNEMLİ GEÇİM KAYNAKLARINDAN BİRİ
Özdemir, Musabeyli ilçesinde üzüm yetiştiriciliğinin en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu vurgulayarak, "Kilis'te yaklaşık 8 ay süren tarladan sofraya üzüm yolculuğu budamayla başlıyor. Üzümün her aşaması insanlara fayda sağlıyor. Budama sonrası çıkan çubuklar yakacak olarak kullanılıyor. Yapraklanma döneminde sarma yapılıyor. Koruk döneminde turşu ve koruk suyu üretiliyor. Olgunlaşan üzümler ise pekmez, sofralık üzüm ve kurutmalık olarak değerlendiriliyor" dedi.
ÇİFTÇİLER MAĞDURİYET YAŞADI
Geçen yıl yaşanan rekolte düşüklüğüne dikkat çeken Özdemir, çiftçilerin mağduriyet yaşadığını belirterek, bu yıl yağışların iyi olması temennisinde bulundu. Özdemir, budamanın hastalık ve zararlılardan korunma ile verim açısından önem taşıdığına da dikkat çekerek çiftçilere bilgilendirmelerde bulunduklarını söyledi.
VERİM ÇOK DÜŞÜKTÜ
Çiftçi Mehmet Yener ise Şubat ayında bağlarda budama çalışmalarına başladıklarını belirterek, yağışların az olmasından dolayı budama sürecinin erkene çekildiğini söyledi. Yener, "Geçen yıl verim çok düşüktü. İnşallah önümüzdeki hafta yağış olur. Yağışlar bol olursa verim de kalite de yüksek olur. Çiftçi de sevinir. İnşallah bu yıl hayırlısıyla iyi bir sezon geçiririz" diye konuştu.