Milyonlarca emekli “sahte sigortalılık” incelemesi hakkında pek çok şeyi merak ediyor. Bu inceleme kimleri ilgilendiriyor, buradaki sorun SGK’dan mı kaynaklanıyor yoksa kişilerden mi kaynaklanıyor? Sonrasında yaptırımları olacak mı? İşte o merak edilen detaylar.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, sorunun kişilerden de SGK’dan da kaynaklanabilir olduğunu söyleyerek, “Bu önemli bir konu, 2008 yılında ülkemizde isteği bağlı sigorta primi ödeyerek, SSK’dan emekli olmak isteyenlerin ödediği primler kaldırıldı. Bir kişi çalışmıyorsa SSK’ya prim yatırmıyor. Emeklilikde de son 2520 güne bakılarak 2520 gün içerisinde SSK’dan çok primi varsa SSK ‘dan Bağ-Kur’dan çok daha fazla primi varsa Bağ-Kur’dan emekli olunuyor.
“Bağ-Kur’dan emekli olmak zordur. Bağ-Kur’dan emekli olunduğunda daha az emekli aylığı bağlanır. Bu nedenle insanlar SSK’dan emekli olmak istiyorlar. SSK’dan emekli olmak için eksik gününü de tamamlamak için prim gün sayısı 1260 güne kadar eksiği varsa isteğe bağlı Bağ-Kur ödeyebilir. Hiç riske girmeden 1260 günden daha fazla eksiği varsa bu durumda belli bir süre sigortalı çalışması zorunlu olarak gerekir SSK’dan emekli olabilmek için.”
“Bu durumda olan kişilerden Bağ-Kur’dan değil SSK’dan emekli olabilmek için sahte sigortalılık yolunu tercih edenler var.”
“SGK’da prim ödemesinin kaldırılması bir hata vatandaşlarında SSK’dan emekli olabilmek içinde fiilen çalışmadığı halde kendilerini bir sigortalı olması gibi göstermesi de hata.”
"Kişinin o işyerinde çalışmadığı ortaya çıkarsa o kişinin o günleri silinir. O günler silindikten sonra bu kişi yine emekli aylığını hak ediyorsa emekliği aylığını almaya devam eder ancak o günler silinirse ve o kişinin de o günler silindikten sonra emekli olmak için gerekli şartları ve koşulları tamamlamayacak durumda olursa bu durumda 10 yıl geriye doğru almış olduğu emekli aylıkları yasal faizi ve artı sağlık harcamalarını yasal faizi ile ödemek zorunda. Yasal faiz’de ise yüzde 3,5"
"Hata SGK kaynaklı ise 5 yıllık, hata vatandaş kaynaklı ise 10 yıllık maaş geri ödenecek."
GERİ DÖNÜK BORÇ ÖDENEMESSE NE OLACAK?
"Kişinin malı mülkü var ise haciz edilir. Malı mülkü yok ise eşine, çocuklarına miras yolu ile borç kalır. O kişi hayatını kaybettiğinde eşi ve çocukları reddi miras davası süresi içinde borçtan kurtulur. Süre içerisinde dava açılmaz ise o kişinin aile bireylerine bu borç kalır."
"Kişi borçlu olduğu süreçte başka yerde çalışırsa maaşına haciz konulur. Banka hesaplarına haciz konulur, Evi arabasına haciz konulur. Bunlar devletin olur."