Eski kimliğini hala yenilememiş olan vatandaşlar ''Kimlik değiştirme süresi ne zaman bitiyor?'' sorusuna yanıt arıyor. 2023 yılının son günlerine girmemizle birlikte güncel bilgiler merak edilmeye başlandı. "Kimlik değiştirme randevusu nasıl alınır?" sorusu, vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Vatandaşlar, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınmaya devam eden kimlik yenileme için işlemlerini hızlandırırken, açıklama geldi. İşte, "Kimlik yenileme ücreti ne kadar?" sorusunun yanıtı ve daha fazlası...
KİMLİK DEĞİŞTİRME NE ZAMAN BİTECEK?
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı basın yayın organlarında ortaya atılan yalan beyanlarla yapılan haberlere ilişkin açıklama yapıldı.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, kimlikler için herhangi bir değiştirme tarihi olmadığını, ehliyetler için de son değiştirme tarihinin 31 Aralık 2024 olduğunu belirtti.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklama şöyle:
Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Ehliyet ve kimlik kartlarının yenilenmesi için son tarih 31 Aralık 2023, yenilemeyenlere ceza kesilecek” iddiası doğru değildir.
İddia edilenin aksine nüfus cüzdanları; kimlik kartı başvurusu yapılıncaya kadar geçerli olup, nüfus cüzdanlarının kimlik kartı ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenmiş son tarih bulunmamaktadır.
Eski tip sürücü belgelerinin değiştirilmesi için belirlenen son tarih ise 31 Aralık 2023 değil 31 Aralık 2024 olarak açıklanmıştır.
KİMLİK DEĞİŞTİRME BAŞVURUSU YAPILIR?
Kimlik kartı başvuruları, "https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr" internet sitesinden, "Alo 199" çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere gidilerek yapılabilecek.
Başvuruda nüfus müdürlüğü personelince başvuru sahibinin T.C. Kimlik Numarası sorgulanarak kimlik bilgileri ve en son aldığı nüfus cüzdanı veya kimlik kartı bilgisi kontrol edilecek.
İlk defa kimlik kartı başvurusunda nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgelerden birisi ile son 6 ay içinde çekilmiş ve ICAO standartlarına uygun biyometrik bir adet fotoğraf istenecek.
Başvuru sırasında kişinin biyometrik verileri, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi olarak hem sağ hem de sol el için alınacak. Kişinin biyometrik verisinin alınamadığı durumlarda ise nedeni sisteme kaydedilecek.
On beş yaşını tamamlamış olan kişiler başvurularını şahsen yapabilecek. On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almayacak. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların fotoğrafı kimlik kartlarına basılabilecek.
YENİ KİMLİK KARTI BİLGİLERİ
Yeni doğan kimlik kartı için:
Anne veya babanın şahsen ve Nüfus Cüzdanı/Kimlik kartı ile başvurusu
Doğum Belgesi
Kimlik kart bedeli ücretsizdir.
Not: Bebeğe, Geçici Kimlik kartı verilirken, şifre içeren zarf verilmez.
Yeni Kimlik Kartı almak için, 15 yaşından küçükler için başvuru belgeleri ve gereklilikler:
Nüfus Cüzdanı
Banka dekontu (Güncel ücret listesi ve Anlaşmalı Banka listesi aşağıdadır.)
Velisi (Anne veya Babası, 15 yaşında küçüklerin kendilerinin gelmesine gerek yoktur.)
(İsteğe bağlı olarak ) Biyometrik Fotoğraf (7-14 yaş arasında, kimlik kartına fotoğraf konulması Veli’nin [Anne-Babanın] tercihine bağlıdır.)
Yeni Kimlik Kartı almak için, 15-18 yaş aralığındakiler için başvuru belgeleri ve gereklilikler:
Nüfus Cüzdanı
Banka dekontu (Güncel ücret listesi ve Anlaşmalı Banka listesi aşağıdadır.)
Biyometrik Fotoğraf (1 adet, son 6 ay içinde çekilmiş)
Velisi (Annesi veya Babası)
Yeni Kimlik Kartı almak için, 18 yaşından büyükler için başvuru belgeleri ve gereklilikler:
A. Nüfus cüzdanında fotoğraf varsa,
Nüfus Cüzdanı
Biyometrik Fotoğraf (1 adet, son 6 ay içinde çekilmiş)
Banka dekontu