Kiracıları yakından ilgilendiren haber! Ev sahipleri şimdi bu yönteme başvurdu! Birçok kişi mağdur oldu bile!

Ev sahiplerinin yeni yöntemi adeta pes dedirtti. Kira fiyatlarındaki yüzde 25 sınırının kalkmasının ardından ev sahipleri daha fazla zam yapmak için her türlü yöntemi deniyor. İşte detaylar...

Kiracıları yakından ilgilendiren haber! Ev sahipleri şimdi bu yönteme başvurdu! Birçok kişi mağdur oldu bile!

Evini daha yüksek bedelle kiraya vermek isteyen ev sahiplerinin yeni yöntemi şaşkınlık yarattı.

EV SAHİPLERİ BU YOLA DA BAŞVURDU!

Ev sahipleri yüzde 25 sınırının kalkmasının ardından çeşitli yollara başvurmaya devam ederken 81 ildeki kiracıları yakından ilgilendiren kritik bir detay ortaya çıktı. İddialara göre,  5 yıldır kiracı olanlar için ev sahipleri artık bunu yapıyor.

Kamusonhaber'deki habere göre; Ev sahipleri, kira sözleşmesinin beş yılını doldurmuş kiracılara yönelik kira artışı taleplerini gündeme getirmeye başladı. Mülk sahipleri, kira tespit davaları açarak hukuki çözüm arayışına girdi. 

GERİYE DÖNÜK KİRA TALEBİNDE BULUNUYORLAR!

Yüzde 25'lik kira artış sınırının kaldırılmasının ardından, ev sahipleri ve kiracılar arasında artan anlaşmazlıklar, sık sık hukuki yollara taşınmaya devam ediyor.  Son dönemdeki ekonomik dalgalanmalar, kiracı ve ev sahipleri arasındaki gerilimi artırdı. Yüzde 25'lik artış sınırlamasının kaldırılmasıyla birlikte, ev sahipleri beşinci yılın sonunda kira bedelinin düşük olduğunu öne sürerek geriye dönük kira talebinde bulunabiliyor.

Kira tespit davası, kira sözleşmesinin beş yıl veya daha uzun süre devam etmesi durumunda açılabilir. Davada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yıllık enflasyon oranı, kiralanan taşınmazın durumu ve emsal taşınmazların kira bedelleri dikkate alınarak piyasa rayicine uygun bir kira bedeli belirlenir.  Taraflar arasında kira bedelindeki artış oranında uyuşmazlık yaşandığında veya kira bedeli emsal kiralara göre düşük kaldığında, kira tespit davası açılabilir.

Mahkeme tarafından belirlenecek yeni kira bedelinde, kiracı ve kiraya veren arasında yapılan sözleşme belirleyici olacaktır. Bu süreç, davanın karmaşıklığına bağlı olarak birkaç hafta sürebilir ancak bazen aylarca uzayabilir. Kira sözleşmesi beş yılını doldurduğunda, ev sahibinin kiracıyı doğrudan tahliye etme hakkı bulunmamaktadır. Bu süre zarfında kiracı, taşınmak zorunda değildir ve kiracının hakları korunur. Tahliye talebi, yasal olarak sınırlandırılmıştır.