Enflasyon nedeniyle artış gösteren kiralara hükümet yüzde 25 zam sınırı getirmişti. Kiralardaki önlenemez artış devam ederken ev sahipleri kiracıları çıkarmak için bin türlü neden öne sürüyor. Baskıyla çıkarabilenler ise önlem olarak ise türlü türlü şartlar öne sürüyor.
EV SAHİPLERİ KISA SÜRELİ KİRALAMAYA YÖNELİYOR
Milyonlarca kişinin ortak sorunu hızla artan kiralar olmaya devam ederken yeni ev arayanlar bütçesine göre ev bulamıyor. Kiracılar ise zam baskısı ile mücadele ediyor. Ev fiyatlarında yaşanan yükseliş son yılların en büyük sorunu olurken, yabancıya yapılan konut satışı ve kiralama, maliyetlerdeki artışa karşılık inşaat arzındaki azalış ile son dönemde gerçekleşen deprem felaketlerinin de etkisiyle Türkiye genelinde barınma sorunu baş gösterdi.
KISA SÜRELİ KİRALAMALAR ARTTI
Konut kiralarında yüzde 25 artış sınırı ev sahiplerini farklı arayışlara yöneltti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz'da sona erecek olan düzenlemeyi uzatacaklarını açıklamasının ardından ev sahipleri de farklı alternatifleri değerlendirmeye başladı.
KİRA ARTIŞ SINIRI DÜZENLEMESİ UZATILACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konut kira artışını sınırlayan düzenlemenin 2023'ün 7'nci ayına kadar geçerli olduğunu hatırlatarak, 7'nci aydan sonra bunu uzatacaklarını, piyasa şartlarının üzerinde bir ortalama söz konusuysa vatandaşları koruyacaklarını söyledi.
EV SAHİPLERİ EVLERİNİ SATMAYA BAŞLADI
Kira artışında yüzde 25 sınırının uzatılacak olmasını değerlendiren TÜGEM Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Dr. Mustafa Koçak, bu durumun ev sahiplerini evlerini satmaya başladığını ve kısa süreli kiralamalara ilginin arttığını söyledi. Koçak şöyle devam etti;
“Kira artış sınırı sonrası mülk sahipleri daha kısa süreli kontratlar yapmaya başladı. 6 ay ve daha kısa süreli kontratlarda ev sahipleri istedikleri fiyatlarda kiralama yapabiliyor. Yasal yüzde 25 sınırına tabi olmuyorlar.
Ev sahiplerinin önünde iki seçenek kalıyor. Ya mülklerini satacaklar. Hali hazırda kiracısı olan ev sahipleri kiracılarını çıkaramadıkları için evlerini satmak zorunda kaldı.
İkinci seçenek olarak evleri boş olan ev sahipleri de ya 6 aydan kısa süreli kontratlar yapıyor ya da günlük ve haftalık gibi daha kısa süreli kiralamalara yöneliyor.
Yüzde 25 sınırında devam kararı kesinleşirse kısa süreli kiralamaların daha da artacağını düşünüyorum.”