Ateş, yükselmesi vücudun bir savaş içinde olduğunu gösteren hastalık habercilerinden biri sayılır. Yetişkinlerde normal vücut sıcaklığı 36-37 dereceler normal kabul edilir. Ancak bebeklerde 38 dereceye kadar normaldir. Bu değerden yukarısı bebekler için tehlikelidir ve doktora başvurulması gerekmektedir. Evde birkaç yöntem ile ateş düşürmekte mümkündür. İşte evde yüksek ateş düşürme yöntemleri...
YÜKSEK ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
- Islak Çorap Giyin
- Ilık Duş Alın
- Bol Su İçin
- Islak Bez ile Soğuk Kompres Yapın
- Sıvı Gıda Tüketin
- Kalın Kıyafetlerden Uzak Durun
- Meyve Tüketin
- Kekik Çayı İçin
Vücut ısısı, enfeksiyonlar sebebiyle yükselir. Bebeklerde diş çıkarma dönemlerinde de ateş yükselebilir. Vücudun savunma mekanizmasıyla karşılaşan mikroplar etkileşime girince ateş yükselmeye başlar. Beyindeki hassas hücrelere ulaşmasının ardından hasta daha hızlı nefes alıp vermeye başlar. Vücut ısısı yükseldiğinde bu ısı deriden anlaşılır hale gelir. Bir süre sonra vücut terleme yoluyla ısı dengesi kurmaya çalışır.
ATEŞİ NE DÜŞÜRÜR? EVDE YÜKSEK ATEŞİ DÜŞÜREN 8 YÖNTEM
KALIN KIYAFETLER GİYMEYİN
Ateşi yükselen hastanın üzerini örtmek yanlıştır. Sık yaşanan bir durum olan titreme onun üşüdüğü anlamına gelmez. İnce bir çarşaf ile hasta dinlemelidir. Kalın bir şekilde örtmek hastanın ateşini düşürmek yerine yükselmesine sebep olacaktır.
KATI GIDALAR YERİNE SIVI GIDALAR TÜKETİN
Yüksek ateş durumlarında sıvı yiyeceklere ve çorbalara ağırlık vermek, özellikle de tavuk suyu ile yapılan çorbalar vücuttaki mikropları daha hızlı atacaktır. Mevsim sebzeleri ya da tavuk, et gibi proteinlerle hazırlanan çorbayı bol limonlu yeşil salatayla tüketilebilir.
BOL BOL SU İÇİN
Genellikle hasta insanların su içmeye bile mecali olmaz. Fakat vücuttaki mikropların bir an önce yok olması için, bol su tüketmek gerekir. Ateşi yükselen hastaya eğer çocuksa 1.5 litre, yetişkin ise 2-2.5 litre su verilmeli. Vücut hastalık döneminde mikroplarla savaştığından hücrelerin yenilenmesi için suya ihtiyaç duyar.
VİTAMİN TAKVİYESİ İÇİN MEYVE TÜKETİN
Bol su içeren meyveler tüketilmelidir. Bu dönemde kırmızı meyveler ve karpuz, portakal, kavun, kivi, dut tercih edilebilir. Kabak ve domates gibi C vitamini içeren gıdalar tüketmek tercih edilebilir. Bol sulu gıdalar tercih edildiğinde vücut katı yiyecekleri parçalamak yerine mikroplarla savaşmak için enerji harcayacaktır. Böylece iyileşme süreci daha da hızlanacaktır.
KEKİK ÇAYI İÇİN
Çaya ilave edilen kekik hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ateş düşürme yolları bitkisel yöntemleri arasındadır. Kekik, çaya eklenebileceği gibi yalnız başına demlenerekte içilebilir, tadı acı gelirse limon ve bal ile tatlandırılabilir.
ISLAK ÇORAP GİYİN
Özellikle de çocuklarda uygulandığında oldukça etkili olan bileklere çorap koyma yöntemi, ev içinde uygulanan ateş düşürmenin en etkili yolu kabul edilir. Yükselen ateşi düşürmek için çorapları ıslatılarak daha sonra ayak bileklerinin üzerine yerleştirilir. Çoraplar kuruduğunda yeniden ıslatıp bu işlem tekrarlanabilir. Çorapların çok ıslak koyulmasına gerek yoktur. Islatıp suyunu sıkmak bile yeterli olacaktır. Bu yöntem bebeklerde ateş düşürme yolları arasında en çok uygulanan bir yöntemdir.
ILIK DUŞ ALIN
En çok bilinen yöntemdir ılık su ile duş almak. Genelde yanlış uygulamalarla ciddi sorunlar meydana gelebilir. Ilık su ile duş yöntemi birden değil, yavaş yavaş uygulanmalıdır. Ateşi yükselen çocuğa veya bireye aniden soğuk duş aldırılırsa şok etkisi oluşturabilir.
ISLAK BEZ İLE SOĞUK KOMPRES YAPIN
Baş ve boyun bölgesinde sıcaklık hissedilirse bu dönemde yine ıslak beze ihtiyaç duyulabilir. Ayak bileklerine çorap koyulduğunda, baş ve boyun bölgesine de ıslak mendil veya bez uygulaması tavsiye ediliyor. Bezler kurudukça ıslatıp ateşi düşürene kadar bu işleme devam edilebilir.