Diyet yaparken kendinize koyduğunuz yasaklar, kısıtlamalar, medet umulan mucizevi besinler, detokslar derken birçok hataya maruz kalıyoruz. Biz bunları düşünürken peki bilim ne diyor? Hangi diyet hatalarını yapmamalıyız? Gelin anlatıyorum.
1- KARBONHİDRATI TAMAMEN KESMEK
En sık yapılan diyet hatalarının başında karbonhidratı tamamen hayatımızdan çıkartmak geliyor. Fakat karbonhidratlar temel enerji kaynağımız olmasının yanı sıra, birçok sağlıklı besinde bulunuyor. Örneğin meyveler, sebzeler, kurubaklagiller, ekmek, pilav, çorba…
Eğer tüm bu besinleri hayatınızdan tamamen çıkartarak zayıflamaya ve sağlıklı olmaya çalışırsanız azıcık yediğinizde geri kilo almanız kaçınılmaz olur. Önemli olan karbonhidrat yememek değil, doğru miktarda, doğru karbonhidratı, doğru besinlerle birlikte yemektir. Yani tek basına makarna yemek size zarar verebilir, ama makarnayı salata ve et ile birleştirmek oldukça dengeli ve sağlıklıdır.
2- MUCİZE BESİNLER ARAMAK
Her dönem farklı bir besin popüler oluyor ve onunla kürler yapılarak zayıflanacağına inandırılıyorsunuz. Fakat bilimsel olarak mucizevi hiçbir besin yoktur ve hiçbiri tek basıma yağ yakmanızı sağlamaz.
Her sabah uyanır uyanmaz şekerli bir kahve içen biriyseniz bunun yerine limonlu su koyduğunuzda tabii ki daha sağlıklı hissedersiniz. Ama burada mucize olan limon ve su değil, kahve yerine daha sağlıklı bir alternatif geliştirmiş olmanızdır. Yani o suya portakal da damlatsanız aynı etkiyi alabilirdiniz.
3- KENDİNİZİ AÇ BIRAKMAK
Diyet denildiğinde akla aç kalmak, yasaklar gelse de aslında zihinsel ve fiziksel olarak aç kalmak zayıflamanın formülü değil. Doğru zamanda açlık yaratmak evet gereklidir fakat gün boyu aç gezerek diyet yapmak sağlıklı beslenmemenizi sağlar ve duygusal yemelerinizi artırabilir. Yapmanız gereken şey yeterli ve sağlıklı beslenmektir.
Eğer gerçekten bu yanlışlardan kurtulmak ve hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız sürdürülebilir dengeli beslenmeye özen gösterin. İlk öğününüzde mutlaka yumurtaya yer verin, sağlıklı yağları yemekten korkmayın. Günde en az beş-dokuz porsiyon sebze + meyve tüketin. Posalı karbonhidratlara beslenmenizde yer verin ve haftada en az 150 dakika egzersiz/hareket yapın.
Sağlıklı günler!