Dünyada ülkelerinin elinde bulunan nükleer silah sayısı artıyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü uzmanlarına göre şu anda dünya çapında 12.512 savaş başlığı var.
Gzeteci Dan Smith uyardı: "İnsanlık tarihinin en tehlikeli dönemlerinden birine sürükleniyoruz."
"Dünya hükümetlerinin jeopolitik gerilimleri yatıştırmak, silahlanma yarışını yavaşlatmak ve çevresel bozulmanın ve artan dünya açlığının kötüleşen sonuçlarıyla başa çıkmak için işbirliği yapmanın yollarını bulması zorunludur."
Sipri, Rusya ve ABD'nin birlikte dünyadaki tüm nükleer silahların neredeyse yüzde 90'ına sahip olduğunu ve yeni savaş başlıklarının yüzde 60'ının Çin'in elinde olduğunu söyledi.
Dünya genelinde elinde nükleer silah bulunduran ülkeler sırasıyla şöyle: Rusya yüzde 12, Pakistan yüzde 5, Kuzey Kore yüzde 5 ve Hindistan yüzde 5
BM'nin beş daimi güvenlik konseyi üyesinin (ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa) 2021'de yaptığı "nükleer savaş kazanılamaz ve asla verilmemeli" açıklamasına rağmen, savaş başlıklarındaki artış kaçınılmaz oldu.
Sipri, dünyadaki toplam 12.512 savaş başlığından 3.844'ünün füzeler ve uçaklarla konuşlandırıldığını düşünüyor.
Bunların yaklaşık 2.000'i Rusya veya ABD'ye ait. Gerçekleşebilecek kritik bir operasyon için alarm durumunda tutuluyor.
Dünyanın üçüncü büyük nükleer gücü olan Çin'in Ocak 2022'de 350 olan savaş başlığı sayısını Ocak 2023'te 410'a çıkardığına inanılıyor. Fransa (290) ve Birleşik Krallık (225) dünyanın bir sonraki en büyük nükleer güçleri.
Ancak Birleşik Krallık hükümeti, artan küresel gerilimler nedeniyle nükleer silah miktarlarını artık kamuya açıklamayacağını söyledi.
ABD, Ukrayna'nın işgalinin ardından Rusya ile ikili stratejik istikrar diyaloğunu askıya aldı ve Kremlin, her iki ülkenin stratejik nükleer kuvvetlerini sınırlayan kalan son nükleer silah kontrol anlaşmasına katılımını askıya aldığını duyurdu.