Kış mevsimini Orta Meksika dağlarında geçiren kral kelebeklerin sayısı, bölgedeki ağaçların üçte biri oranında azalmasından sonra geçen yıla göre yüzde 22 düştü. Meksika doğa rezervleri müdürü Humberto Peña, Amerika'da yaşanan don ve sıcaklık sebebiyle kelebeklerin azalmasına neden olmuş olabileceğini düşünüyor.
GEÇEN KIŞA GÖRE DÜŞÜŞ VAR
Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki Rocky Dağları'nın doğusundaki kral kelebekler, Mexico City'nin batısındaki batı eyaleti Michoacan'ın köknar ormanlarında kışlarını geçirirler. Geçen kış işgal ettikleri toplam alan, bir yıl önceki 7 dönümden 5.4 dönüme düştü.
UYGUN ORMAN ÖRTÜSÜ YÜKSELDİ
Yıllık kelebek sayısı, kelebeklerin bireysel sayısını değil, ağaç dallarında bir araya geldiklerinde kapladıkları dönüm sayısını hesaplar. Meksika Ulusal Koruma Alanları Komisyonu'nun koruma direktörü Gloria Tavera, kaybolan kelebekler için uygun orman örtüsünün geçen yıl 46.2 akreden 145 akreye yükseldiğini söyledi.
BÜYÜK BİR TEHDİT
Yasadışı ağaç kesimi, kelebeklerin ısınmak için kümeler halinde toplandığı çam ve köknar ormanları için büyük bir tehdit oluşturuyor. Ancak uzmanlar, bu yıl ağaç kaybının yarısından fazlasının, yangınlardan, fırtınalardan veya haşerelerden etkilenen ölü veya hasta ağaçların kaldırılmasından kaynaklandığını söyledi. Tavera, yağmur eksikliğinin ağaçları hidrik strese sokarak onları hastalıklara, zararlılara ve yangınlara karşı daha savunmasız hale getirdiğini söyledi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN GÖSTERGESİ
WWF koruma grubunun Meksika direktörü Jorge Rickards, iklim değişikliğini suçladı. Rickards, "Kral kelebeği bu değişikliklerin bir göstergesidir" dedi. Eleştirmenler, geçmişte hastalıklı ağaçların kaldırılmasının, kereste için sağlıklı ağaçların kesilmesi için bir bahane olarak kullanıldığını söylüyor. Tavera, bu yıl meydana gelen hiçbir kanıtı olmadığını söyleyerek, "Kimsenin yalan söylediğini düşünmüyorum" dedi.
YAŞAM ALANI KAYBI
Kral kelebekler, sınırın kuzeyinde besledikleri süt otunun kaybı ve Meksika'daki kelebek rezervlerindeki ormansızlaşma tehdidiyle her yıl Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'ya yıllık bir göçle geri dönerler. Sayısız faktör nedeniyle, son yıllarda kelebek sayısı düştü. Uzmanlar, kuraklık, şiddetli hava ve yaşam alanı kaybının, özellikle hükümdarların yumurtalarını bıraktığı süt otunun, yanı sıra böcek ilacı ve herbisit kullanımı ve iklim değişikliğinin türlerin göçü için tehdit oluşturduğunu söylüyor.
ORMAN KORUCULARI SAHAYA ÇIKTI
Yasadışı ağaç kesimi de rezervleri rahatsız etmeye devam ediyor ve Peña bunu önlemek için Ulusal Muhafız birliklerini rezervde konuşlandırma planları olduğunu söyledi. Ancak, büyük ölçüde bölge sakinlerinin ormanlarını koruma çabaları ve pek çok kişinin tutum değişikliği nedeniyle açıkta, yasa dışı ağaç kesimi bu yıl yüzde 3,4 oranında düştü. Örneğin, 23 Ocak'ta Crescencio Morales'in ortak çiftlik topluluğu, bir zamanlar en kötü yasa dışı ağaç kesiminin olduğu bölge, birinci sınıf eğitimli ve resmi olarak onaylanmış orman korucularını sahaya çıkardı.
TOPLULUK MUHAFIZLARININ MÜCADELESİYLE BAŞLADI
Crescencio Morales'in 58 kişilik orman bekçisi "Topluluk Muhafızı", birkaç yıl önce, eyalet hükümeti onları eğitip donatmayı teklif etmeden önce, çeşitli silahlarla donanmış, paçavra bir çiftçi çetesi olarak başladı. Topluluğun mücadelesi, 2000'lerin başında, sakinlerin uyuşturucu kaçakçılarını ve yasa dışı ağaç kesicileri kovmak ve bu süreçte kendilerini kurtarmak için mücadele etmesiyle başladı.
KOLONİLERİ ATEŞE VERMEYE KARAR VERDİLER
Köydeki komünal veya ejido çiftçilerinin lideri Erasmo Álvarez Castillo, "1998'de, Crescencio Morales sakinleri, toprağı kesmek için hükümdar kelebek kolonilerini ateşe vermeye karar verdiler" diye hatırlıyor. Mahalle sakinleri hemen iki şeyi gördüler: Yasadışı ağaç kesimi, uyuşturucu kartellerinin akınına neden oldu ve çevredeki topluluklar turizmden para kazanıyordu.
UZUN VE ÇETİN BİR MÜCADELE
Böylece 2000'li yıllardan itibaren çiftçiler dağ yamaçlarını yeniden ağaçlandırmaya başladı. Ama yine de uyuşturucu çetelerini kovmak zorunda kaldılar. Topluluğu savunmak için polise yapılan yardım çağrılarının yanıtsız kalmasının ardından çiftçileri sonunda silaha sarılmaya zorlayan uzun ve çetin bir mücadeleydi. Kasaba kendisini özerk, kendi kendini yöneten bir belediye ilan ettiğinde işler doruk noktasına ulaştı.
KELEBEKLERİN GELMESİ GEREKİYOR
Silahlı, asi çiftçilerle karşı karşıya kalan hükümet, topluluk gücünü profesyonelleştirmeye ve onu ormanları korumak için eğitmeye karar verdi. Artık kelebeklerin geri gelmesiyle birlikte köy turist çekmeyi hayal edebilir. Álvarez Castillo, "Dağın tepesinde sahip olduğumuz arazi çok güzel. Bir turizm bölgesi için iyi olur," dedi. "Plan, patikalar yapmak, kabinler koymak - çevreyi yok etmeden bir turizm bölgesi."