Deniz habitatının yüzde 25'ini destekleyen mercan resifleri, koloniler halinde yaşayan organizmaların varlığı ile anlam kazanıyor.
Deniz suyundaki kireci önce ayrıştıran (kalsiyum iyonları biçiminde) daha sonra da katı olarak (kalsiyumkarbonat) salgılayan bu organizmalar, oluşturdukları çeperlerin sıkıca birleşmesi sonucu sert ve sağlam özelliklere sahip bir koloni ortaya çıkarıyor.
Görünümleri kendilerini oluşturan mercan organizmalarına bağlı olarak değişebilen bu kolonilerin bir araya gelmesiyle de mercan kayalığı meydana geliyor. Kayalık oluşturan tüm taşlı mercanlar, dokularındaki küçük ve tek hücreli su yosunlarıyla ortak bir yaşam (simbiyotik) sürdürüyor.
Kayalık oluşturan taşlı mercanlar, deniz suyu sıcaklığının 20 santigrat derecenin altında olmadığı, 40-50 metre aralığındaki derinliklerde, oksijen seviyesi yüksek ve belli bir tuzluluk derecesindeki özel koşullara ihtiyacı olduğundan sadece tropikal kuşaktaki denizlerin sığ kesimlerinde oluşabiliyor.
Kızıldeniz'de dalış yapan bilim insanları ve amatör dalgıçlar, zengin canlı çeşitliliği arasında yer alan berber balıklarını da inceleme fırsatı buluyor.