Kestanenin içeriğinde neler var?
İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran kestane, C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken, aynı zamanda B kompleks vitaminlerinden olan B1 (tiyamin), B2 (riboflavin), B6 (piridoksin) ve B9 (folik asit) açısından da oldukça zengindir. Göz sağlığında önemli bir etkisi olan A vitamini de kestanenin içinde bol miktarda bulunmaktadır. Kestane E vitamini açısında da oldukça zengin bir besindir ve kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de barındırır.
Kestanenin faydaları
- Yüksek lifli bir yapıya sahip olan kestane, bağırsak florasını korur, sindirim sisteminin normal fonksiyonlarının korunmasını sağlar ve aynı zamanda mide rahatsızlıkları sebebiyle yaşanan semptomları hafifletir.
- İshalin iyileşmesini sağlar.
- Anne adaylarına da tavsiye edilen kestane, özellikle hamileliğin ilk aylarında mide bulantılarını rahatlatır. Bununla beraber anne ve bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de büyük rol oynar. İçinde bulunan folik asit sayesinde bebeğin gelişimine katkı sağlar.
- Varis, hemoroide rahatsızlığı olan kişilerde şikayetlerinin hafifletilmesine yardımcı olur.
- B vitamini sayesinde sinir sisteminin normal fonksiyonlarına etki eden kestane, aynı zamanda mutluluk hormonu olan serotonin salgılanmasına da yardımcı olur.
- Kan dolaşımını düzenler ve kandaki kolesterol oranını düşürmeye yardım olarak, kalp damar sağlığını da destekler.
- İçindeki C ve B vitaminin yanı sıra mineraller sayesinde de halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlerin giderilmesini sağlar ve vücuda normal enerji oluşum metabolizmasına da katkı sağlar.
Kestane nasıl tüketilmelidir
Kestanenin çiğ tüketilmesi mide rahatsızlıklarına neden olabileceği gibi yüksek ateş ve sıcaklığı maruz kalması da serbest radikallerin ortaya çıkmasına sebep olur. Haşlanarak tüketilmesi önerilir. Bunun yanı sıra faydalarının yanında fazla tüketilmesi insan sağlığında olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir. Kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi sebebiyle yüksek tansiyon hastalarının ölçülü tüketmesi gerekir. Diyabet hastalarının da nişasta, lif ve karbonhidrat bakımından zengin olduğu için dikkatli tüketmeleri gerekir. En yakın sağlık kuruluşundan kontrollerinizi yaptırmadan tüketmemeniz önerilir.