Konut kiralarında artış oranı ne olacak?
Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde düzenlemesiyle 11.06.2022 ile 01.07.2023 tarihleri arasında yenilenen ve yenilenip yenilenmediği önem taşımaksızın bir yıldan uzun süreli tüm konut kirası sözleşmelerinde kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini aşamayacağı düzenleme altına alınmıştı.
Söz konusu yasal düzenlemeye ilişkin sürenin uzatılmaması halinde konut kiralarındaki yasal artış oranının ne olacağına ilişkin kiralayan ve kiracının haklarını yazımızda birlikte inceleyelim.
KONUT KİRALARINDA YÜZDE 25 ARTIRIM ORANI NE ZAMAN BİTİYOR?
Geçtiğimiz yıl kanunda yapılan bir değişiklik ile sadece konut kiralarını kapsayacak şekilde kira artırım oranının bir önceki kira yılında, tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamasına göre değil, yıllık kirada en fazla yapılabilecek artırım oranının bir önceki sene ödenen kira miktarına göre yüzde 25 ile sınırlandırılmasına karar verilmişti.
Söz konusu kanuni düzenlemenin yeniden ele alınmaması halinde konut kiralarındaki artırım oranının sınırlandırıldığı son gün 01 Temmuz 2023 olacak. Bu durumda konut kiralarındaki artırım oranında 02 Temmuz 2023 tarihinden itibaren tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama esas alınacak.
KONUT KİRALARINDA YÜZDE 25 ARTIŞ DÜZENLEMESİ UZATILACAK MI?
Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katılan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, temmuz ayında sona erecek düzenlemenin uzatılacağını açıkladı.
Konut kira artırım oranını sınırlayan düzenlemenin 2023 yılının temmuz ayına kadar geçerli olduğunu hatırlatan Kurum, temmuz ayından sonra bunu uzatacaklarını, piyasa şartlarının üzerinde bir ortalama söz konusuysa vatandaşları koruyacaklarını söyledi.
YASAL DÜZENLEME ŞART
Konut kiralarında 01 Temmuz 2023 tarihinde son bulacak yüzde 25'lik artırım düzenlemesinin devam edebilmesi için, Türk Borçlar Kanunu’nda yeni bir düzenleme yapılması gerekmekte.
Yeni yasal düzenlemenin yapılmaması halinde milyonlarca kiracı 02 Temmuz 2023 tarihinden itibaren tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamasından etkilenecek ve kira artırım oranları buna göre belirlenecektir.
TÜİK’E GÖRE KİRA ARTIRIM ORANI YÜZDE 70,20
Konut kiralarına ilişkin olarak yüzde 25'lik artış oranı düzenlenmemiş olsaydı Nisan ayında Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yapılacak kira artırım oranı 12 aylık ortalamalara göre yüzde 70,20 olarak gerçekleşecekti.
KİRALARDAKİ FAHİŞ ARTIŞ CEZALANDIRILABİLİR Mİ?
Mevcut hukuk sistemimizde yasal kira artışlarının üstünde zam yapmak isteyen mal sahiplerinin cezalandırılması mümkün değil.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, katıldığı bir televizyon programında fahiş kira artışlarıyla ilgili açıklama yaptı.
Bakan Bozdağ açıklamalarında, kira artışını önlemek için üç alternatif hazırladıklarını söyledi.
“Yüzde 25 kira artış süresinin uzatılması, hapis cezası, adli ve idari para cezası gibi alternatifler hazırladık. Bir yaptırım olduğu takdirde insanlar bu yasağa uymak için daha özenli davranırlar. Sırf haksız kazanç elde etmek için buna giriyorlarsa bunun yaptırımı olacak. Bunun çalışması var” şeklinde beyanda bulunarak kiralardaki fahiş artışlara ilişkin düzenleme yapılabileceğini belirtti.