Körfez Savaşı nedeniyle kapanan büyükelçilik 33 yıl sonra açıldı

İsviçre Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsviçre'nin 1991 Körfez Savaşı nedeniyle ülkedeki temsilciliğini kapattığı Irak'ın başkenti Bağdat'taki büyükelçiliğini 33 yıl sonra yeniden açtığı bildirildi.

Körfez Savaşı nedeniyle kapanan büyükelçilik 33 yıl sonra açıldı

İsviçre yetkilileri, 1991 Körfez Savaşı'nın patlak vermesi nedeniyle Irak'taki temsilciliğinin 30 yıldan fazla bir süre kapalı kalmasının ardından, Salı günü Irak'ın başkenti Bağdat'taki büyükelçiliğini yeniden açtığını duyurdu.

İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRME VURGUSU

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Federal Konsey, büyükelçiliği yeniden açarak, nüfusu kalabalık ülkeyle ikili ilişkileri güçlendirmeyi ve ekonomik, güvenlik ve göç konularındaki iş birliğini derinleştirmeyi amaçlıyor" ifadeleri kaydedildi.

Bu adımın aynı zamanda Federal Konsey'in 2021-24 Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) Stratejisi'nin bir hedefi kapsamında atıldığı da bildirilen açıklamada, "Irak'ın güvenlik durumu, şiddetli iç çatışmaların yaşandığı bir dönemin ardından son yıllarda iyileşti. Irak, son birkaç yıldır bölgede barışı ve güvenliği teşvik etmek için tutarlı çabalar gösterdi. Bugün, Avusturya, Fransa, İtalya ve Almanya dahil olmak üzere 50'den fazla ülkenin Bağdat'ta büyükelçiliği var" açıklaması yer aldı.

EKONOMİK KALKINMADA YENİ ADIM

İsviçre hükümeti, Irak'taki güvenlik durumunun uzun süreli iç çatışmalardan sonra iyileştiğini ve ekonomik kalkınmanın yeni bir aşamasını başlattığını söyledi. Irak ayrıca bölgede barış ve güvenliği teşvik etme çabalarıyla bölgesel bir arabulucu olarak rol oynadı.

Bağdat'ta şu anda 18 Avrupa ülkesi ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere 50'den fazla ülkenin büyükelçiliği bulunuyor.