Zaten küresel ısınma tehdidi altındaki dünyanın gelecekte nasıl bir konumda olacağı insanlar tarafından çok merak ediliyor.
Şu andaki gidişata göre dünyanın gelecekte pek de sağlıklı bir konumda olmayacağı araştırmalar tarafından dillendirilen bir gerçek.
Ancak dünya ve Türkiye hakkında birazdan duyacağınız bilgi, hepinizi çok şaşırtacak. Evet başlıkta da olduğu yanlış duymadınız. Türkiye gelecekte kayacak.
Çünkü dünya yerinden kayacak. Tarihi de kesin. 250 milyon yıl sonra dünyada kıtaların birleşmesiyle birlikte birçok ülkenin yer değiştirmesi bekleniyor.
Doğu Asya batıya doğru hareket etmeye başlar ve Antarktika kuzeye, Güney Asya'ya ve Afrika'nın doğu kıyısına doğru süzülmeye başlar. Sonunda, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa Atlantik boyunca birleşir. 250 milyon yıl sınırına ulaşıldığında, mevcut herhangi bir kıtasal bölge, büyük kara kütlesi arasında zar zor ayırt edilebilir.
Bu, Dünya üzerindeki neredeyse tüm kara kütlesinin tek bir devasa süper kıtada toplandığı ilk sefer olmayacak. Encyclopedia Britannica'ya göre, bu en son yaklaşık 299 milyon ila 273 milyon yıl önce, Erken Permiyen Dönemi'nde gerçekleşti.
Bu süper kıtaya Pangea adı verildi - Pangaea olarak da yazılır - ve Panthalassa adlı küresel bir okyanusla çevriliydi. Yaklaşık 200 milyon yıl önce parçalanmaya başladı ve sonunda bugün bildiğimiz kıtaları ve okyanusları oluşturdu.
Kıtalar hareket halindedir çünkü Dünya'nın içindeki radyoaktif süreçlerden gelen ısı , mantonun erimiş kayası üzerinde duran 15 ila 20 hareketli tektonik plakadan oluşan Dünya'nın kabuğunun hareket etmesine neden olur .
skoçya'daki Aberdeen Üniversitesi'nde tektonik, jeoloji ve jeofizik profesörü olan Robert Butler, Newsweek'e gelecekteki süper kıta animasyonunun levha sınırlarını göstermediği için "oldukça kaba ve yargılanması zor" olduğunu söyledi.
Bununla birlikte, "insanlar, gezegendeki kendi yerleri gibi animasyondaki ayrıntılar hakkında tartışabilirler, ancak genel ilke oldukça sağlamdır" dedi.