Korona virüs ölümlerinin arkasındaki gerçek!
Dünyada yaklaşık 600 bin kişinin ölümüne neden olan korona virüsün, yapılan otopsi incelemeleri dünyada ses getirecek. Korona virüse yakalanan hastaların nasıl hayatını kaybettiği ortaya çıktı. İşte o araştırmanın detayları...
Tüm dünyada milyonlarca insanı pençesine alan Kovid-19 salgını yayılmaya devam ediyor. Dünya genelinde Kovid-19'a yakalanan insan sayısı 14 milyona yaklaşıyor. Bilim insanları bir yandan korona virüse karşı aşı geliştirme çalışmalarına devam ederken bir yandan da hastalanan insanları tedavi mücadelesi veriyorlar. Bu gelişmelerin ışında yayınlanan yeni bir araştırma ise dünyada büyük ses getireceğe benziyor.
Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden hastaların ölüm sebebinin solunum kaynaklığı olduğu düşünülüyordu. İngiltere'de bilim insanları yeni tip Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden hastalarının otopsilerinde büyük bir araştırma çalışması yaptı. Bu çok önemli araştırmanın sonucuna göre Kovid-19 nedeniyle ölen hastaların kan pıhtılaşması nedeniyle durumunun kötüleştiğini ve ölüm sebeplerinin de bu olduğu açıklandı.
Araştırma ülkenin önde gelen sağlık kurumlarından olan Imperial College London'da gerçekleştirildi. Araştırmanın sonucu ise tüm dünyayı hayrete düşürdü. Bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Profesör Graham Cooke başkanlığındaki araştırmanın sonucu korona virüsten ölen tüm hastalarda tromboz yani kan pıhtılaşmasını net şekilde ortaya koydu. Kan pıhtılaşması çok ölümcül sonuçları olan bir sağlık sorunu olarak kabul ediliyor. İngiltere'de bu araştırma aynı zamanda Kovid-19'un bir solunum yolu hastalığından çok bir dolaşım yolu hastalığı olduğuna dair iddiayı da destekler nitelikte.
Kanın pıhtılaşması
Araştırmanın başındaki Professor Cooke pıhtılaşma önleyici ilaçların Kovid-19 hastalarının tedavisinde gelişme sağlayıp sağlamayacağına dair araştırmaların da devam ettiğini söyledi. Professor Cooke'a göre bu durum tüm hastaların ölüm sebebi olmayabilir ancak araştırma Kovid-19'un damarlara çok zarar verdiği teorisini destekliyor. Bilim insanları, kan pıhtılaşmasının Kovid-19'un virüsünün insan vücudunu işgal ederek yok etme biçiminin bir yan etkisi olabileceği görüşünde.
Kovid-19 temelde bir solunum yolları hastalığı olsa da ilerlemiş vakalarda hastaların kalp, beyin, böbrek gibi organlarına da zarar veriyor. Kovid-19 ACE-2 adı verilen enzime yapışarak hücreye giriyor. Bu durum ise hastalarının kanlarının kalınlaşmasına ve son olarak da pıhtılaşmaya sebep oluyor. Vücudun önemli organlarında meydana gelen bu pıhtılaşma ise kalp krizi ya da felç gibi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.
Profesör Cooke'a göre hangi hastada hangi damarlarda pıhtılaşma görüleceği tam olarak bilinemiyor; Cook bu durumu pıhtılaşmanın kalpte ya da diğer damarlarda gelişmesi biraz da şansa bağlı diyerek tanımlıyor. Pıhtılaşma için kullanılan ilaçlar damarlardaki kanın kalınlaşmasını ayarlayan iki öneli hormonu dengede tutarak hastaları koruyor.
Northwestern Üniversitesi kardiyoloji uzmanı Dr Robert Bonow ise pıhtılaşmanın sebebini ilginç bir şekilde açıklıyor. Bonow'a göre kan pıhtılaşmasına sebep olan şey Kovid-19 virüsünün başka hiçbir virüste görülmeyen özel şekli olabilir. Virüs hücre reseptörlerine yapıştığı gibi aynı şekilde kan damarlarına da yapışabiliyor. Dr. Bonow bunun sonucunda virüsün hem damarlara hem de kalp kasına zarar verdiğini söylüyor.
Korona virüste 'Sitokin fırtınası' adı verilen durum ile tetiklenen yıkıcı akciğer iltihabı hasta ölümlerinde şimdiye kadarki en büyük sebep olarak kabul ediliyor. Vücudun kendini iyileştirmesinde önemli bir rol oynayan sitokinler çok fazla çalıştığı zaman iltihaplanmalar kontrol dışı kalabiliyor ve bu iltihaplanma akciğerleri doldurmaya başlıyor. Akciğerlerin bu şekilde dolması engellenemediği durumda ise hastalar solunum yetmezliği sebebiyle hayatlarını kaybediyor.