Kalıcı hasara yol açıyor!
Bilim insanları tarafından yapılan son açıklamaya göre yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının başlamasının ardından bilişsel ve zihinsel hastalıklar arttı. ABD'li ve İngiliz bilim insanları, korona virüsün beyni enfekte ettiğini ve 3 gün içerisinde 10 kat arttığını keşfetti.
Bilim insanları, korona virüsün katatoni ve Guillain-Barre sendromu gibi son derece ciddi rahatsızlıklara sebep olduğunu açıkladı. Dünya genelinde yeni tip korona virüsten ölümlerin sayısı 450 bine yaklaşırken, bilim insanları beyne ve sinirlere kalıcı hasara neden olabilecek bir nörolojik hastalık dalgası konusunda uyarı yaptı.
ABD’de yer alan John Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeni tip corona virüsün akciğer ve damar çeperlerinin yanı sıra beyin hücrelerini de enfekte edebileceğini keşfetti. Laboratuvar ortamında ürettikleri mini beyinler üzerinde çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılar, korona virüs miktarının beyin hücrelerinde 3 gün içinde 10 katına çıktığını aktardı.
The Financial Times’a konuşan Profesör Dr. Thomas Hartung, “Virüsün en değerli organımıza doğrudan zarar verdiğini bilmek hayati bir önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte, pandeminin ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentinde nisan ayında yapılan bir çalışmada 214, Kovid-19 hastasında virüsle bağlantılı nörolojik komplikasyon tespit edildi. İspanya’da ise iki hastanede tedavi olan Kovid-19 hastalarının yarısında sinirsel hastalıklar geliştiği aktarıldı.
Araştırmacılar, Kovid-19’un solunum hastalıklarının yanı sıra psikoz, mani, depresyon ve yorgunluk gibi zihinsel sorunlara neden olduğunu belirtti. Bununla birlikte, Kovid-19 hastalarında katatoni (fiziksel ve zihinsel kapanma) ve Guillain-Barre sendromu gibi son derece ciddi rahatsızlıkların görüldüğü bildirdi.
Çok ciddi hastalıklara neden olabilir: Yorgunluk ve depresyon salgınları görülebilir
İngiltere'deki bilim insanları ise en hafif ihtimalle Kovid-19'un kalıcı kronik yorgunluk ve depresyon salgınlarına neden olacağını düşünüyor. İngiltere’de Kovid-19 neden olduğu nörolojik komplikasyonları takip etmek için CoroNerve adlı bir Ulusal Gözetim Programı oluşturuldu. Programda, İngiliz Nörologlar Birliği ile Kraliyet Psikiyatrist Koleji'nden araştırmacılar yer alıyor.
CoroNerve, nörolojik belirtilere sahip 150'den fazla İngiliz yetişkinin verilerini analiz etti. Araştırmanın sonucunda katılımcıların 3’te birinin duygudurum bozukluğu yaşadığı, 10 hastada psikoz, 6’sında demans geliştiği ortaya çıkarıldı. Çalışmada, “Duygudurum bozukluğu 20-50 yaş arası hastalarda orantısız bir şekilde görüldü” açıklaması yapıldı.