Aralık 2020’de ortaya çıkarak tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, geliştirilen aşılarla kontrol altına alındı. Dünyada 5 milyardan fazla kişi aşılanırken bazı ülkelerde biz aşılanmamış kişiler de bulunuyor.
DAHA AGRESİZ OLABİLECEĞİNDEN KORKULUYOR
Özellikle nüfus sayısı bir hayli fazla olan ülkelerde yeni koronavirüs varyantları ortaya çıkıyor. Bu varyantlardan biri de bilim insanlarının keşfettiği Arcturus varyantı. Bilim insanları, Arcturus'un hızlı yayılan Omicron’un alt varyantının, spike protein mutasyonları nedeniyle önceki suşlardan daha agresif olabileceğinden korkuyor.
Hindistan şu anda enfeksiyon oranında bir artış yaşıyor. Bu hafta 11.109 yeni Covid enfeksiyonu kaydedildi. Bilim adamları söz konusu artışı, Arcturus varyantından kaynaklandığını düşünüyor.
Covid türü şu anda 22 ülkede bulundu, ancak Birleşik Krallık'ta 100'den az doğrulanmış vaka ile henüz paniğe kapılma zamanı olmayabilir.
The Independent'a konuşan Warwick Üniversitesi'nden Virolog Profesör Lawrence Young, Arcturus'un “henüz tehlikeden çıkmadığımızın” bir işareti olduğunu açıkladı.
"PEK ÇOK ÜLKE TEDBİRİ BİRAZ ELDEN BIRAKTI"
Young, "Ona göz kulak olmalıyız. Yeni bir varyant ortaya çıktığında, onun daha bulaşıcı mı, daha fazla hastalığa neden olup olmadığını, daha patojenik olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor.Bu tür şeyler genomik sürveyansın önemini vurguluyor, ancak bizimki de dahil olmak üzere pek çok ülke tedbiri biraz elden bıraktı..." dedi.
Young gerçekçi bir tavsiyeyle sözlerini bitirdi:
"Önemli bir salgın görene kadar etrafta hangi varyantların olduğundan ve ne düzeyde enfeksiyona neden olduklarından emin olamayız."
YENİDEN KAPANMA İHTİMALİ
Başka bir ölümcül Covid türü ortaya çıkarsa birçok kişinin hazırlıksız olacağı ve başka bir kilitlenme ihtimalinin olabileceği anlamına geliyor.
Oxford Üniversitesi'nin Our World in Date projesine göre, Avrupa'da testler, 2022'nin başında 1.000 kişi başına 613 günlük testten Temmuz'a kadar ihmal edilebilir seviyelere düştü.
Dünyada beş milyardan fazla insan Kovid aşısı olmasına rağmen aşıların enfeksiyona karşı etkinliğinin sadece birkaç ayda önemli ölçüde düştüğü bildirildi.
Takviye aşı şemaları, yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış kişiler gibi hedeflenen grupların enfeksiyona karşı korunmalarını sağlar.
Yine de dünya nüfusunun %30'u (büyük ölçüde küresel Güney'de) Covid'e karşı aşılanmamış durumda.
Temas takibi de önemli ölçüde azaldı ve yeni salgınların yayılmasını etkili bir şekilde izlemeyi imkânsız hale getirdi.