Kovid-19 virüsünün insanlara bulaştıktan sonra gösterdiği semptomlardan en bilineni koku kaybı yaşanmasıydı. Bu durum üzerine koronavirüs geçiren hastaların burun dokularını inceleyen doktorlar, koku alma duyularında uzun bir dönem boyunca yaşayan kimselerin, hassas burun astarının içinde sinir hücrelerini yok eden ve iltihaplanmaya neden olan bağışıklık hücrelerine sahip olduğunu buldu.
ABD’nin Kuzey Carolina eyaletindeki Duke Üniversitesi'nde nörobiyolog olan Dr. Bradley Goldstein, burun zarından alınan dokunun "iltihaplanma sinyalleri üreten bağışıklık hücreleri ve daha az koku alma sinir hücresi içerdiğini" ifade etti.
Bu alışılmadık bağışıklık tepkisi, sadece koku alma duyusu aylarca devam eden hastalarda görüldü.
Koronavirüse yakalanan hastaların koku alma duyularını kaybettiğini farkeden doktorlar o zamandan beri, virüsün burundaki duyu hücrelerinin mi, beyindeki koku alma hücrelerinin mi yoksa her ikisine de birden mi zarar verildiğini hala çözemedi.
Science Translational Medicine tarafından yayımlanan çalışmada, araştırmacılar, 24 koronavirüs hastasının burun astarından alınan dokuları inceledi. Bu hastalardan 9 kişi en az dört aydır koku kaybı yaşıyordu.
Çalışmada yer alan ikinci gruptan alınmış olan dokunun iltihaplanmayla mücadele eden T hücrelerinin, koku alma sinir hücrelerinin bulunduğu burun astarına sızdığı belirlendi.
Hastalarda koronavirüs olmamasına rağmen olağandışı bağışıklık tepkisi ortaya çıktı. Bulgu, enfeksiyon gittikten sonra da devam ettiğini düşündürüyor.
Bu yıl BMJ dergisinde yayımlanan yine aynı konuya ilişkin yapılan çalışmada, koronavirüs enfeksiyonu sırasında koku alma duyusunu kaybeden insanların en az yüzde 5'i, yani dünya çapında yaklaşık 15 milyon kişiye ulaşarak koku alma duyularını hızlı veya tam olarak geri kazanamıyor.
Goldstein, "Şu anda spesifik, etkili tedavilerimiz yok. Çare geliştirmek için sorunu anlamamız gerekiyor” dedi.