Merkez Bankası’nın faizleri art arda düşürmesiyle birlikte bankalar tarafında da kredi faizlerinde gerileme yaşanmaya başladı.
Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre Bankalar tüketici kredisi verirken bazı şartları öne sürerek düşük faizli krediden yararlanmanın önüne geçiyor.
YÜZDE 1.05 FAİZLİ KREDİYİ ÇOK AZ KİŞİ KULLANABİLİYOR
İhtiyaç kredisinde en düşük faiz yüzde 1.05 olurken en yüksek faiz ise yüzde 1.86 olarak öne çıkıyor.
Bankalar öncelikle Findeks notuna göre kredi vermeyi tercih ediyor. 1850 ve üstü kredi notu olanlara kişiye özel faiz oranı adı altında en düşük faizi uygulayarak kredi veriyorlar.
Findeks Kredi Notu 1-1900 arasında değişiyor. Not 1’den 1900’e doğru ilerledikçe risk seviyesi azalıyor.
Türkiye'nin Findeks not ortalaması ise 1600 puan seviyelerinde bulunuyor.
BANKALARDAN GELEN MESAJLARA DİKKAT
Bankalar müşterilerine acil ihtiyaçlarını karşılamaları için yüksek faizle kredi kullandırma yöntemini seçiyor. Geri ödemesini hesap etmeden kullanılan krediler hem uzun vadeli hem de yüksek faizli oluyor.
Telefonlara gelen mesajlara bakarak kredi başvurusu yapmadan önce daha uygun faizle kredi veren bankaları araştırmak avantaj sağlıyor.
Findeks notunun 1850’nin üzerinde olması.
Kefil sayısının fazlalığı
12 ay vadede geri ödeme şartı
Kredili ürün ödemelerinin zamanında yapılması Findeks Kredi Notu’nu yükseltiyor. Ödemelerin son ödeme tarihinden sonra yapılması, Findeks Kredi Notu’nu olumsuz etkileyen nedenlerin başında geliyor.
İyi ve kötü kapanmış krediler, teminatlı veya teminatsız mevcut borç bakiyeleri ve limitler dikkate alınarak hesaplamaya dahil ediliyor.
Henüz ödeme performansı belirli olmamakla birlikte yakın zamanda alınan krediler, kişinin risklilik oranını arttıran bir unsur olarak öne çıkıyor.
Kredi kullanan ve düzenli ödeme geçmişine sahip olan bir kişinin Findeks Kredi Notu, hiç kredi kullanmayan ya da az kullanan bir kişiye göre daha yüksek olabiliyor.
PİYASA TAKİP EDİLMELİ
Kredi kullanma niyeti olanlar öncelikle Merkez Bankası’nın atacağı adımları takip etmeli.
Merkez Bankası’nın faiz indirimi ihtimalinin yüksek olması halinde kredi çekme işlemi Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrasına ertelenmeli.
Enflasyondaki sert düşüşle birlikte Merkez Bankası yüzde 24 olan politika faizini yüzde 14’e kadar indirdi.
Enflasyon rakamı ise Ekim ayında yüzde 8.55’e kadar geriledi.