Kredi notu nasıl yükseltilir? Kredi skoru nasıl hesaplanır?
Krediler hayatımızın her alanında kullandığımız bir yöntem. Kredi çekmek isteyenler kimi zaman 'kredi skoru' nedeniyle istediği krediyi alamıyor. Peki kredi notu nasıl hesaplanır? Kredi notu nasıl yükseltilir? İşte cevaplar...
Kredi kartı almak ya da kredi çekmek isteyen kişiler zaman zaman zorluklarla karşılaşabiliyor. Bunun en büyüğü ise istediği kredi çekmeye yetmeyen kredi skorları. Türkiye'de yaşayan herkesin bir kredi skoru bulunuyor. Herkes sadece bu skorlara göre kredi çekebiliyor. Kredi çekip düzensiz ödeme yapanların kredi skorları anında düşüyor.
Peki kredi skorunu yükseltmek mümkün mü? Kredi skoru nasıl yükseltilir? İşte bu soruların yanıtı...
Bankalardan kredi çekmek, kredi kartı almak için yapılan başvurularda öncelik kredi puanı olarak öne çıkıyor. 0-1900 arasında oluşan kredi puanı yükseldikçe iyi müşteri olduğunuz anlamına geliyor.
Findeks sistemindeki kredi notunuz finansal alanda yapacağınız tüm hamleleri etkiliyor. Kredi notunu yükseltmek için tüm ödemelerin düzenli olması gerekiyor. Kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesabı gibi ürünlerin geri ödemelerinde herhangi bir gecikme olması halinde kredi notunuz düşüşe geçiyor.
Kredi notu nasıl yükseltilir?
Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları (Kredi Notunun Yüzde 35'ini oluşturur)
Kredili ürün ödemelerinin zamanında yapılması Findeks Kredi Notu’nu yükseltir. Ödemelerin son ödeme tarihinden sonra yapılması, Findeks Kredi Notu’nu olumsuz etkileyen nedenlerin başında geliyor. Krediler zamanında ödenirse not yükselir.
Mevcut Hesap ve Borç Durumu (Kredi Notunun Yüzde 35'ini oluşturur)
İyi ve kötü kapanmış krediler, teminatlı veya teminatsız mevcut borç bakiyeleri ve limitler dikkate alınarak hesaplamaya dahil ediliyor.
Yeni Kredili Ürün Açılışları (Kredi Notunun Yüzde 11'ini oluşturur)
Henüz ödeme performansı belirli olmamakla birlikte yakın zamanda alınan krediler, kişinin risklilik oranını arttıran bir unsur. Bu nedenle yeni kullanılan tüm kredilerin düzenli ödenmesi gerekiyor.
Kredi Kullanım Yoğunluğu (Kredi Notunun Yüzde 10'unu oluşturur)
Kredi kullanan ve düzenli ödeme geçmişine sahip olan bir kişinin Findeks Kredi Notu, hiç kredi kullanmayan ya da az kullanan bir kişiye göre daha yüksek olabilir. Diğer unsurlar Kredi Notu'nun yüzde 9'unu oluşturur.