Kur korumalı TL mevduat hesabı nasıl işleyecek? İşte örnek hesaplama
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat sistemi devreye alındı. Peki sistem nasıl işleyecek. Birikimini bu sistemde kullanacak vatandaşların parası nasıl hesaplanacak? İşte Dolarını TL'ye çevirecekler için örnek hesaplama.
Dolardaki aşırı yükselme sonucu devreye alınan "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" sistime Salı günü itibari ile yürürlüğe girdi. Türk Lirası’na geçişi hızlandıracak Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ın ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Sistem şöyle işleyecek:
-Merkez Bankası’nın politika faizi baz alınacak.
-Vatandaşlar, bankalardan hesap açacak. Vadeler 3,6,9 ve 12 ay olabilecek.
Sisteme isteyen her banka katılabilecek. Vade sonunda faizli bakiye ödenirken, Merkez Bankası'nca yayınlanan o günkü kur seviyesine bakılacak. Kur seviyesi faizden yüksekse ona göre ödeme yapılacak. Faiz oranı üzerindeki döviz farkı TL olarak yansıtılacak. Vade bozulursa hesap vadesiz hesaba dönüşecek.
Stopaj yok
Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün yeni sisteme ilişkin ayrıntıları paylaştı. Açıklamada, birikimini TL mevduatta değerlendirilen vatandaşların kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için Başkan Erdoğan'ın açıkladığı kur korumalı TL vadeli mevduat ürünün devreye alındığı duyuruldu. Buna göre, ürün gerçek kişilerse TL vadeli hesaplar üzerinde işlenecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak. Yeni finansal enstrümanın cazibesini artırmak için üründen stopaj da alınmayacak. Şu anda 6 aya kadar olan mevduatlardan yüzde 5, bir yıla kadar olanlardan da yüzde 3 stopaj alınıyor.
Kur farkı hesaba yatacak
Kur farkı hesaplamaları için Merkez Bankası her gün saat 11:00'de döviz kuru yayınlayacak. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak.
Hesap 3,6,9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup, minimum faiz oranı Merkez Bankası politika faiz oranı (yüzde 14) uygulanacak. Sisteme isteyen her banka katılabilecek. Vade dolmadan hesaptan para çekilirse hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak. Söz konusu ürünün Katılım Bankacılığı'nda da uygulanması konusunda çalışma yapılıyor.
Dolarını TL'ye çevirecekler için örnek hesaplama
-Bankalardaki TL varlıklarında kur getirisi, mevduat kazancının üzerindeyse fark ödenecek
-Devlet İç Borçlanma Senetleri'nin stopajı sıfıra indirildi.
-Kurumlar Vergisi'nde 1 puanlık indirim yapıldı.
-Şirketlerin temettü ödemeleri üstündeki stopaj yüzde 10'a düşürüldü.
-Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet katkısı yüzde 25'ten 30'a çıkarıldı
-İhracatçılara Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek. Kaynak: Sabah