Dünyanın bugün ve yarın için en önemli sorunlardan birinin kuraklık olduğu biliniyor. Kuraklık gelecekte başta tarım arazileri olmak üzere sulak alanların yok olmasına neden olacak. Bu da doğrudan insan hayatında geri dönülemez etkiler yaratacak.
Kuraklığın etkisiyle birlikte daha önce sular altında kalan yapılar da tek tek ortaya çıkmaya başladı. Bunun en iyi örneği Meksika'dan geldi.
16. yüzyıldan kalma bir kilise, kuraklığın ortasında Meksika'daki bir rezervuarın sularından ortaya çıktı. Sömürge döneminden kalma Dominik kilisesi, Meksika'nın güneyindeki Chiapas eyaletindeki Quechula'da bulunuyor.
Bina, yakınlardaki Grijalva Nehri'nin bir kolu üzerine bir baraj inşa edildiğinde 1966'dan beri neredeyse tamamen sular altında kalmıştı.
Uzun yıllar turistler kiliseyi tekneyle ziyaret etti. Ancak AFP'nin Pazar günü bildirdiğine göre, ziyaretçilerin arabaları ve motosikletleriyle kapılarına gelmesiyle şimdi tamamen açığa çıktı.
Bölgede yağış olmaması ve yüksek sıcaklıklar rezervuardaki su seviyelerinin düşmesine neden olarak tüm binayı açığa çıkardı.
Bir arkadaşıyla kiliseyi ziyaret eden José Eduardo Zea, AFP'ye "Bunca yıldan sonra küçük kilisenin hala var olduğunu görmek çok güzel, etkileyici." dedi.
Rezervuardaki su seviyesinin düşük olması, kiliseyi ziyaret etmek isteyen turistler için faydalı, ancak bölgedeki yerel balıkçılar üzerinde bir etkisi olmaya başlıyor, bazıları tilapia yetiştiriyor.
Yerel tilapia çiftçisi Darinel Gutiérrez AFP'ye yaklaşık beş ay önce "su çok fazla düşmeye başladı ve şimdiden normalin ötesine geçti" dedi. "Ailemi neyle geçindiriyorum? Şu anda hiçbir şeyim yok."