Bugün yani 9 Temmuz 2022 Cumartesi günü başlayan Kurban Bayramı, 12 Temmuz günü sona erecek. Bu süre zarfında memleketlerine gidenler annelerinin ayptığı tatlıları, börekleri yiyecek. Her ne kadar yemek isteyenler olsa da eminiz ki bu besinleri dozunda tüketenler de olacaktır. Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme oranı oldukça düşüktür. Yağ, şeker ve karbonhidrat ağırlı beslendiğimiz Kurban Bayramı'nın sonrasında beslenme alışknalığımzıı iyileştirmk sağlığımız açısından da oldukça önemlidir. Peki, Kurban Bayramı sonrası nasıl beslenilmelidir? Bayramda yediklerimizi nasıl yakıp eritebiliriz?
1. Günde en az 2,5 litre (10-12 bardak) bardak su tüketilmelidir
Su içmek, normal yaşantımızda da yağ yakımında ilk sırada yer alır. Sadec bol bol su içip kısa sürede aldığı kilolardan kurtulanlar bile vardır. Kurban Bayramı'nda vücudumuza aldığımız yağları bol bol su içerek kısa sürede eritebiliriz. Günlük içilmesi gereken su miktarı ise 2,5 litre yani 10-12 su bardağı kadar olmalıdır.
2. Bayramdan sonraki iki haftada KIzartmalardan, hamurdan, şekerden uzak durun!
Kurban Bayramı'nda az önce belirttiğimiz gibi vücudumuza en çok yağ, karbonhidrat ve şeker alırız. Bundan dolayı kısa süre içerisinde kilo almış oluruz. Bu kilodan kurtulamk için, Kurban Bayramı'ndan sonraki iki hafta boyunca basit şeker içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunlar Beyaz şeker, kahverengi şeker, bal, meyve suları, reçel, mısır şurubu, gazlı içecekler ve şekerlemeler sayılabilir.
Diğer yandan kzıartmalardan da uzak durmak gereklidir. Kızartma yapmak yerine fırında yemek pişirebilir ya da yağsız kızartmalar yapabilirsiniz. Vücudunuzdaki yağ oranını dengelemk için bu oldukça önemlidir.
Hamur işlerinden uzak durmalısınız. Zaten Kurban Bayramı'nda böreki, çörek tüketmeseniz de diğer besinlerden fazla tükettiğğiniz de aldığınız kilolar vücudunuzun besin dengesini bozabilir. Bu yüzden Kurban Bayramı sonrasında iki hafta boyunca ekmek başta olmak üzere hamur işlerinden uzak durmalısınız.
Pilav makarnadan da tabi ki uzak durun! Makarna günlük hayatta bile az tüketilmesi gerekli olan bir besindir. Çünkü un ürünü olan makarnanın bir porsiyonu bile vücudunuz üzerinde etki yapabilir. Bunun yanı sıra özellikle pirinç pilavı, kilo aldıran besinlerin başında gelir. Bundan dolayı Kurban Bayramı'ndan sonra pilav ve makarnaya iki hafta boyunca ara verilmelidir.
Bol yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunların başında az önce sölediğimiz gibi kızartmalar gelmektedir. Yemekler az yağ ve gerekirse zeytinyağ ile pişirilmelidir. Katı yağlardan uzak durulmalıdır. Yapabiliyosanız yağlı yemek yememeniz sizin için daha iyi olur. Bu iki haftalık süre boyunca yediğiniz besinlerdeki yağ oranına bakıp ona göre yemeniz önerilir.
3. Günde 6-7 posiyon meve ve sebze tüketin!
Meyve ve sebzeler acıktığınızda hem açlığınızı alıp tokluk hissi verir hem de içerisinde bol miktarda vitamin çeşitlerini barındırı. Yağ oranı düşük olan ya da neredeyse olmayan meyve ve sebzeler, içerisinde kendiliğinden doğal şeker barındırır. Bu şeker zararlı değildir. Fakat normal hayatınızda tükettiğinzi şekerli meyvelerin miktarına dikkat etmelisiniz. Kurban Bayramı sonrası iki hafta boyunca her gün 6-7 porsiyon meyve veya sebze tüketmelisiniz.
4. Az yağlı ve yağsız süt ürünleri tüketin!
Kurban Bayramı'nda vücudumuza aşırı miktarda yağ alırız. Bu yağlardan kurtulmak o kadar da basit değildir. Bayram sonrası az yağlı ve yağsız süt ürünleri tüketilmelidir. Bunlar; süt, yoğurt ve peynirdir. Falat bu ürünleri tüketirken yağ oranlarına dikkat etmeniz gereklidir. BU ürünler, yağ yakımına ciddi oranda katkı sağlamaktadır. Günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.
5. Açık havada yürüyüşler yapın
Yürüyüş yapmadığınız bir gününüz olmasın. Normalde de dikkat etmeniz gereken bu durum, özellikle bayram sonrası çok viddiye alınmalıdır. Çünkü açık havada yürüyüş yapmak, yağ yakımına ve ödem atmanıza yardımcı olur. Bunun yanı sıra stresi de azaltıcı özelliği vardır.
6. Uykunuzu iyi alın
Az uyku uyumak da çok uyku uyumakta kişiye göre değişir. Kimi 8 saat uyur kimi 4 saat fakat yine de uykusunu alır. Uyku düzeninde dikkat etmeniz gereken şey denge ve uykunuzu alıp almadığınızdır. bünyenizi aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya alıştırmanız gereklidir. Bunun yanı sıra en dikkat etmeniz gerek şey ise uykunuzu almak olamlıdır. Çünkü uyuduğumuzda biz fark etmesek de kilo veririz. Yağılan çalışmalar uyku saati ile iştah hormonlarının birbirlerini etkilediğini ortaya koymuştur. 5 saatin altında ve 8 saatin üzerine uyumanın, kişiyi gün içinde daha fazla karbonhidrat alımına yöneltebileceği söylenmektedir.
7. Aç kalmayın!
Aç kalarak kilo vermeye çalışmayın. Vücudunuzun besin dengelerini daha da bozarsınız ve sağlıklı zayıflamamış olursunuz. Sonrasında yeniden yeme alışkanlığı kazanmak zor olabilir. Hatta birçok yemekten soğuyabilir ve hastalanabilirsiniz. Bu yüzden özel beslenme programlarıyla 3 ana öğün olan kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri ile 2-3 ara öğününüzü sakın unutmayın.