Kurdeşen (ürtiker) nedir, neden olur? Kurdeşen nasıl tedavi edilir?
Kurdeşen ciltte döküntüler, kabarma, kızarıklıklar ve şişme gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki, Kurdeşen (ürtiker) nedir, neden olur? Ciltlerinde kaşıntı ve yanma hissi yaşayan hastalar bu rahatsızlığın sebeplerini ve tedavi yöntemini araştırıyor. Peki, Kurdeşen nasıl tedavi edilir?
"Kurdeşen dökmek" sözünü oldukça sık duyuyoruz. Bu söz, ciltte kaşıntı, kabarma, döküntü, yanma gibi belirtiler gösteren kurdeşen rahatsızlğı için söylenmiştir. Bu hastalık tek bir nedenden kaynaklı değildir, yüzlerce sebebi vardır. Az önce saydığımız belirtileri kendilerinde gören hastalar, Kurdeşen (ürtiker) nedir, neden olur? sorusuna yanıt aramakta. Hayati tehikesi olmayan fakat, gündelik yaşamı oldukça kötü etkileyen bu rahatsızlığı tedavi etmek mümkün fakat tedavi süreci de birçok değişkene bağlı olarak değişiyor. Peki, Kurdeşen nasıl tedavi edilir? Dermatolog Dr. Sertaç Sever, ciltte kaşıntı yapan kabarmalar şeklinde görülen kurdeşen rahatsızlığının sebeplerini ve tedavi yöntemleri hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
KURDEŞEN (ÜRTİKER) NEDİR?
Kurdeşen, tıp terimiyle “ürtiker” rahatsızlığı; alerjinin kendini ciltte döküntülerle göstermesi sonucu oluşur. Kurdeşen genelde ciltte çıkarken çok kaşıntı yapan ve kendiliğinden bir süre sonra solan kabarmalar şeklinde görülür.
KURDEŞEN NEDEN OLUR?
Kurdeşenin bir değil birden fazla hatta yüzlerce nedeni vardır. Birçok neden kurdeşene neden olabilmektedir ancak gıda ve ilaçlara bağlı kurdeşene sık rastlanmaktadır. Ayrıca COVID-19 gibi enfeksiyonlar sırasında ve sonrasında da kurdeşen görülebilmektedir. Bu nedenle doktora gittiğimizde kurdeşen öncesinde kullandığınız ilaçlar, gıda katkıları, vitaminler ile geçirdiğiniz enfeksiyonlar hakkında bilgi vermeniz çok önem taşır.
KURDEŞEN NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kurdeşenin tedavi süreci şiddetine ve süresine bağlı olarak değişir. Hafif şiddetle giden türleri, hap tedavilerine iyi yanıt verir. Yoğun şiddetteki kurdeşenlerde serum ve iğne tedavisi gerekebilmektedir. Kurdeşenin tedavisinde bilinmesi gereken en önemli nokta bir süreci olduğudur. Verilen tedavilere rağmen kurdeşen 1 ile 2 hafta arasında bir seyir izlemektedir. Bu süreçte önerilen ilaçlara kesmeden devam etmek gerekir.
Hayati risk eğer kurdeşen anjioödem dediğimiz boğazda ve dilde şişme durumuyla beraber görülürse oluşabilir. Kurdeşenle beraber seste kısıklık, yutkunurken boğazda şişkinlik ve takılma hissi varsa en kısa zamanda bir acil bölümüne başvurmak gerekir.
Nadiren kurdeşen kronikleşebilir ve seneler boyunca devam edebilir. Bu tür durumlarda nasıl bir tansiyon hastasının ilaç alıp tansiyonun yükselmesini dengeliyorsa bir kurdeşen hastasının da düzenli ilaç kullanıp kurdeşeni kontrol altında tutması gerekebilir.