Kuryeler gidemiyor! Avustralya'daki kardeşine böyle ilik bağışladı

Pandemi nedeniyle yurt dışına gidemeyen abla, kuryelerin de hizmet veremediği Avusturalya'yadaki kardeşine Türkiye'den farklı bir şekilde kök hücre bağışı yaptı.

Kuryeler gidemiyor! Avustralya'daki kardeşine böyle ilik bağışladı

Pandemi nedeniyle yurt dışına çıkması güvenli olmayan kız kardeşin kök hücreleri, Avusturalya'da yaklaşık bir yıldır lösemi tedavisi gören Asım Uçar'a hayat oldu. Uçakla göndererek nakil işleminin kuryeler dışarı çıkamadığı için mümkün olmadığını kaydeden Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Akraba Dışı Doku ve Kordon Kanı Bankasının da kurucu sorumlusu Prof. Dr. Meral Beksaç, işlemi kademeli olarak gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını anlatttı.

Beksaç şöyle durumu şöyle özetledi: "Ancak Avusturalya'daki karantina nedeniyle hiçbir kurye dışarı çıkamıyor ve içeriye de almadıklarından bu hücreleri biz uygun koşullarda kademeli olarak (-180) dereceye kadar donduracağız. Sıvı azot buharı içerisinde taşıma tankında nakliye şirketinin sorumluluğunda teslim alınacak. Sonrasında da oraya ulaştıktan sonra nakil süreci başlayacak, tedavisi verilecek, hücreler nakil amacıyla kullanılacak."

Prof. Dr. Beksaç, kök hücre naklinin lösemi tedavisindeki yerine ilişkin, "1980'li yıllardan beri şifa getiren en önemli tedavi yöntemi. Yeni ilaçlarla buna ihtiyaç giderek azaldı. Bazı lösemi türlerinde kök hücre nakline şu an için hiç ihtiyaç yok ama bazılarında da hastalık kemik iliğinin kök hücresinden kaynaklanıyor ve ilaç tedavisiyle hasta kök hücre temizlenemiyor. Gönüllü havuzundan oluşan kök hücre vericileri bu noktada devreye giriyor" diye konuştu.