Dünyanın en ilgi çekici canlılarından biri o. Kuş gibi hızlı kanat çırpıp, fil gibi hortumunu kullanıyor. Doğanın tuhaf yaratığını görenler ilk önce onu kuş sanıyor. Avrupa ve Kuzey Afrika yaşayan ve latince ismi Macroglossum stellatarum olan Sinek kuşu şahin-güvesi, yazın kuzeye, kışın güneye göç eder. Bununla birlikte bu ilginç canlı, çiçeklerin ürettiği, şekerce zengin, böcek ve kuş benzeri tozlaşmaya yardımcı hayvanları kendine çeken salgı olan nektar ile beslenir.
BÜYÜLEYİCİ BİR YARATIK
Bu bir kuş! Hayır, o bir sinekkuşu şahin güvesi! Bu büyüleyici yaratık bir sinek kuşuna benziyor ama aslında bir güve. Hatta sinek kuşlarını andıran bir şekilde havada asılı duruyor; kanatları o kadar hızlı çırpılıyor ki duyulabilir bir uğultu çıkarıyor; yakınsak evrimin çarpıcı bir örneği.
ÇİÇEKLERE DÜŞKÜNDÜR
PBS Nature'a göre kanatlarını saniyede yaklaşık 85 kez çırpıyor; bu sayı bazı sinek kuşu türlerinden daha fazla. Sinek kuşu şahin güvesi, tüp şeklindeki yaprakları olan çiçeklere düşkündür ve çiçeğin merkezinden nektarı çıkarmak için uzun, kıvrılmış hortumunu (uzun bir emici ağız parçası) kullanır.
HORTUMU, TÜM VÜCUDUNDAN UZUN
Hortumu neredeyse tüm vücudu kadar uzundur ve kullanılmadığı zamanlarda kıvrılmış halde kalır. Sinek kuşu şahin güvesinin en dikkat çekici yönlerinden biri de vizyonudur. Çoğu böceğin aksine, bu güve dev hortumunu çiçeklerin merkezine tam olarak konumlandırmak için gözlerine güvenir.
DÜNYAYI NASIL GÖRÜYOR
Sinek kuşu şahin güvesinin büyük uzantısını manevra etmesinin ne kadar zor olduğunu hayal etmek için, araştırmaları hayvanların dünyayı nasıl gördüğüne odaklanan Almanya'daki Konstanz Üniversitesi'nden Anna Stöckl, dışarı çıkan bir samanı hareket ettirmeye çalışan bir insanı hayal etmeyi seviyor.
YÜKSEK HIZLI KAMERALARLA FİLME ALINDI
Ağızlarının bir bardağa döküldüğünü ve pipetin de onlar kadar uzun olduğunu söyledi. 29 Ocak'ta PNAS dergisinde yayınlanan bir çalışmada Stöckl ve meslektaşları, üzerinde farklı desenler bulunan yapay çiçeklerin yanında uçan şahin güvelerini yüksek hızlı kameralarla filme aldı.
GÖRSEL GERİ BİLDİRİM
Şahin güvelerinin, desenler boyunca hareketlerine ince ayar yapmak ve hortumun, nektarın olması gereken desenin merkezine ulaşmasını sağlamak için sürekli görsel geri bildirim kullandıklarını fark ettiler.
SİNİR DEVRESİ GEREKTİRİR
Görsel olarak yönlendirmeli ulaşma oldukça karmaşık bir sinir devresi gerektirir, bu yüzden memelilerde daha yaygındır. Ancak sinek kuşu atmaca güveleri, bu karmaşık davranışları nispeten daha basit sinir sistemleriyle bile gerçekleştirebildiklerini göstermektedir.
GERÇEKTEN HEYECAN VERİCİYDİ
Stöckl, "Bir uzantıyı yönlendirmek için görme yetisini kullanmak, aslında böceklerde çok fazla bulamadığımız bir şey. Bu nedenle, görme gücünü kullanarak çok sıra dışı bir uzantıyı yönlendiren bir böceğin potansiyel bir örneğine sahip olmak gerçekten heyecan vericiydi" dedi.