Haziran ayında beyaz çiçekler açan Baldıran Otu, kötü kokulu, zehirli bir bitkidir. Küçük Baldıran ve Büyük Baldıran olarak iki kısma ayrılır. Hekimlik alanında, yani alternatif tıpta kullanılanı Büyük Baldıran'dır.
EN ÇOK BALIKESİR’DE GÖRÜLÜYOR!
Zehirli bitki olduğu için uzmanlar tarafından faydaları alınabilir. Bilmeyen, bitkiden anlamayan kişilerin uzak durması gereklidir.Kütahya, Manisa, Uşak, İzmir, Aydın, Çanakkale ama en çok Balıkesir’de görülen baldıran otuyla etkileşime girmeden önce, olumsuz bir reaksiyonu önlemek için eldiven, yüz maskesi ve diğer koruyucu giysiler giyilmesi gerekmektedir.
SEMPTOMLAR 30 DAKİKA SONRA ORTAYA ÇIKABİLİR
Baldıran otu çıkardıktan sonra, daha fazla kontaminasyonu önlemek için bitkileri çöp kutusuna atmadan önce plastik bir torbaya koyun. Semptomlar, bitkiyi yedikten 30 dakika sonra ortaya çıkmaya başlayabilir.
SOLUNUM FELCİNDEN ÖLÜME BİLE GÖTÜRÜYOR
Hassas insanlar bu bitkiyi kullanırken kontakt dermatit yaşayabilir. Zehirlenme belirtileri arasında sinirlilik, titreme, fetlock eklemlerinde boğum, ataksi, göz bebeklerinde genişleme, zayıf ve yavaş kalp atışı, koma ve nihayetinde solunum felcinden ölüm yer alır. Bu belirtiler atlarda 30 ila 40 dakika, sığır ve koyunlarda 1 1/2 ila 2 saat içinde ortaya çıkabilir.
SİNİR SİSTEMİNİ FELÇ BIRAKIYOR
Çift çenekli bir bitki olan baldıran otu bitkiler İnsan reseptörlerini bloklayarak sinir sistemini felç bırakabilir aynı zamanda hayvanlar üzerinde büyük hasarlar bırakabilir.