Longoz ve Istranca ormanları tam 2 bin 62 hayvan türüne ev sahipliği yapıyor
Trakya'nın Karadeniz kıyılarında bulunan meşe ve çam ağaçlarından oluşan Longoz ve Istranca ormanları bünyesinde bulunan binlerce hayvan türüne ev sahipliği yapmaya devam ediyor
Trakya'nın Karadeniz kıyılarında bulunan ve bünyesinde tam 2 bin 62 hayvan türü barındıran Longoz ve Istranca ormanları her mevsim zengin biyolojik çeşitliliği ile dikkati çekiyor.
İçinde 5 göl, 544 çeşit bitki, 46 tür canlı, 25 cins sürüngen, 50 tür memeli, 30 çeşit tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı ve 219 çeşit kuş barındıran Longoz ve Istranca ormanları aynı zamanda yaban hayvanlarının göç yolu üzerinde bulunuyor. Nadir kuş türlerinden ak kuyruklu kartalın da bulunduğu ormanlar 2 bin 62 tür yaban hayvana ev sahipliği yapıyor.
''HER YIL MİLYONLARCA KUŞ BURADAN GEÇİYOR''
Kırklareli Doğa ve Koruma Derneği Başkanı Göksal Çidem, buzul çağını yaşamayan Istranca ve Longozların hayvan göçü açısından önemli olduğunu söyledi. Ormanların bulunduğu alanda hayvan göçünün çok yoğun olduğunu ifade eden Çidem, "Longoz ve Istranca ormanları kuş ve bitki türleri ile karasal ekosistem açısından oldukça önemli bir bölge. Özellikle kuşlar açısından baktığımızda bu bölge aynı zamanda Afrika ve Avrupa arasındaki ana kuş göç yolları üzerinde kaldığında her yıl milyonlarca kuş buradan göçerek Avrupa, Afrika arasında hareket ediyor." dedi.
NADİR GÖRÜLEN 200 TÜR CANLI BULUNUYOR
Çidem, Kırklareli'nde uluslararası sözleşmeler korunması gereken birçok hayvan türünün olduğuna dikkat çekti. Istranca'nın biyosfer rezerv alanı olarak ilan edilmesi gerektiğini anlatan Çidem, bölgede nadir görülen 200 tür canlının bulunduğunu vurguladı. Bu zenginliklere sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Çidem, "Kırklareli'nde literatür ve arazi çalışmaları sonucu omurgalı hayvanlara ait toplam 415 tür tespit edilmiştir. Longoz ve Istranca ormanları dahil tüm Kırklareli'nde 267 kuş, 69 memeli, 4 kaplumbağa, 11 kertenkele, 12 yılan, 42 iç su balığı, 8 kurbağa ile 2 semender olmak üzere 2 bin 62 hayvan türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. 421 kelebek türünden 4'ü ise endemiktir." şeklinde konuştu.
Çidem, Avrupa kırmızı orman karıncalarına ait yuvalarının da kentte bulunduğunu sözlerine ekledi.