Lübnan Başbakanı orduyu hazırladı: 'Kararı uygulamaya hazırız'

Başkent Beyrut'ta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Lübnan'da derhal ateşkes sağlanması gerektiğini vurgularken, ülkenin güneyine bir ordu konuşlandırmaya hazır olduklarını belirtti.

Lübnan Başbakanı orduyu hazırladı: 'Kararı uygulamaya hazırız'

Lübnan'ın geçici Başbakanı Necip Mikati, başkent Beyrut'ta Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2006 yılındaki 1701 sayılı kararına dikkati çeken Mikati, şunları kaydetti: 

"Bizler BMGK'nin 1701 sayılı kararını uygulamaya hazırız. Ateşkesin sağlanmasının ardından da görevini Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ile koordineli yapmak üzere orduyu Litani Nehri'nin güneyine göndermeye hazırız." 

Başbakan Mikati ayrıca Meclis Başkanı Berri ile Lübnan'da cumhurbaşkanı seçimleri konusunu da ele aldıklarını aktardı. 

''KARA HAREKATI İÇİN HAZIRIZ''

Öte yandan Hizbullah'ın ikinci lideri Naim Kasım da Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından grubun İsrail'in kara harekatına hazır olduğunu, mevcut mekanizmaya göre yeni lideri seçeceklerini söyledi.

NEDEN LİTANİ NEHRİ?

Öte yandan Lübnan Meclis Başkanı Berri, Başbakan Mikati ile görüşmesinin ardından Lübnan Genelkurmay Başkanı General Joseph Avn ile bir araya geldi. 

Lübnan'a yoğun saldırılarını sürdüren İsrail'den, Lübnan'da ateşkes için "Hizbullah'ın Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesi ve silah bırakması" şartı öne sürülüyor. 

1701 KARAR, NE ANLAMA GELİYOR?

1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı, 2006 Lübnan Savaşı'nı sona erdirmek amacıyla 11 Ağustos 2006'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nce alınmış karardır.

Karar, 15 üyenin hepsinin kabul oyu vermesiyle alınmıştır. Kararı 12 Ağustos'ta Lübnan ve Hizbullah, 13 Ağustos'ta ise İsrail kabul etmiştir. 14 Ağustos 8:00'da (yerel saat) ateşkes başlamıştır. Karar, çatışmaların son bulmasını, Lübnan'ın kendi toprakları üzerinde tam egemenliğini, ve İsrail'in Lübnan'da işgal ettiği bölgelerden çekilmesini kapsıyor.

Karar ayrıca, Lübnan'ın güneyinde bulunan Litani nehri boyunca Hizbullah dahil olmak üzere hiçbir milis gücün var olmamasını ve Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını da kapsıyor.