Malatya, Tunceli, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Bingöl, Hakkari'de gizleniyor... 43 santimetre ama tehlikesi dağlar kadar
Türkiye'nin en zehirli yılanlarından birinin de Küçük Engerek olduğu biliniyor. Malatya, Tunceli, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Bingöl ve Hakkari'de yaşadığı bilinen bu yılan türü, 43 santimetreye kadar ulaşabiliyor. Kendisi küçük olan bu yılan, zehriyle ise büyük korku saçıyor.
Yılan türleri bakımından oldukça zengin olan ülkler arasında yer alan Türkiye'de bazı türler diğerlerine göre çok daha büyük korkuya neden oluyor. O türlerden biri de Anadolu Engereği ya da Küçük Engerek adıyla bilinen yılan. 43 santimetreye kadar ulaşan boyuyla büyük bir tehlike saçan bu yılan, nadir olarak ortaya çıkıyor.
ANADOLU ENGEREK YILANI ÖZELLİKLERİ
Doğada nadir olarak karşılaşılan engerek türlerimizdendir. Nispeten küçük bir engerek türüdür (En fazla 43 cm kadar olur). Önceleri Vipera ursinii anatolica olarak bilinmekteydi ancak özellikle yapılan genetik çalışmalardan sonra günümüzde tür olarak ele alınmaktadır.
Baş kısmı ovaldir ve diğer bazı engerek türlerinin tersine (ör: Montivipera sp.) çok belirgin bir boyun bölgesi yoktur. Başın üstü belirgin plaklar ve küçük pullar ile örtülüdür. Gözle supralabial plaklar arasında 1 pul sırası mevcuttur. Dorsal pullar karinalı olup vücut ortasında sıra şeklinde 19 puldan oluşur. Baş üstünde ve yanlarında koyu şerit şeklinde lekeler mevcuttur. Baş üzerindeki lekeler, başın yan tarafından geriye doğru uzanan koyu çizgi ile birleşerek, yandan bakıldığında tipik "Y" harfi şeklinde görülür. Sırt zemin rengi zeytin rengi-grimsidir. Sırt deseni, köşeleri yuvarlak hatlı zikzak şerit şeklindedir. Karın rengi erkeklerde daha iri olacak şekilde siyah beneklidir. Dişilerde gerek sırt gerekse karın zemin rengi hafif kahvemsisir..