Türkiye'de en çok kayısı üretimi yapılan yer olan Malatya'da kayısı ağaçlarının açan beyaz çiçekleri, kar taneleriyle bütünleşince ortaya büyüleyici bir manzara çıktı. Özellikle yüksek kesimlerde kayısı bahçeleri, karla kaplanan dallarıyla doğanın sunduğu eşsiz bir tabloyu andırıyordu. Ancak 100'lerce üretici, bahçelerinde manzara için şimdiden diken üstünde. Türkiye için beyaz üstünde kara tabloyu ziraat mühendisleri açıkladı. Asıl risk önümüzdeki günlerde yaşanabilir.
ASIL RİSK İLERLEYEN GÜNLERDE YAŞANABİLİR
Ziraat mühendisleri, kar yağışının ağaçlar için koruyucu bir etkisi olduğunu belirterek, asıl riskin ilerleyen günlerde yaşanabilecek don olayları olduğunu vurguluyor. Ancak şu an için Malatya'daki kayısı bahçeleri, beyazın farklı tonlarıyla görsel bir şölen sunuyor.
KAR YAĞIŞI VE DÜŞÜK SICAKLIKLARIN ETKİSİ
Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çiçek, son günlerde etkili olan kar yağışı ve düşük sıcaklıkların kayısı ağaçları üzerindeki etkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
BÖLGELERE GÖRE ÇİÇEKLENME SÜRECİ FARKLI AŞAMALARDA
Çiçek, bölgelere göre çiçeklenme sürecinin farklı aşamalarda olduğunu belirterek, "Düşük rakımlı bölgelerde çiçeklenme başlamışken, yüksek kesimlerde ağaçlar hâlâ tomurcuk aşamasında."
"DAHA DÜŞÜK SICAKLIKLAR BEKLENİYOR"
"Son günlerde yaşanan kar yağışıyla birlikte bazı bölgelerde sıcaklık eksi 2 dereceye kadar düştü. Bu durum, çiçeklenme sürecindeki ağaçlar için şu an büyük bir risk oluşturmuyor. Ancak önümüzdeki iki gün boyunca daha düşük sıcaklıklar bekleniyor" dedi.
DAYANIKLILIĞINA DİKKAT ÇEKTİ
Kayısı ağaçlarının farklı sıcaklık seviyelerine dayanıklılığına dikkat çeken Çiçek, "Çiçeklenme dönemindeki kayısı ağaçları eksi 3 dereceye, tomurcuk aşamasındaki ağaçlar ise eksi 4 dereceye kadar dayanabiliyor. Ancak bu sıcaklıkların uzun süre devam etmesi durumunda risk artıyor" ifadelerini kullandı.
EN BÜYÜK TEHLİKE
Önümüzdeki süreçte en büyük tehlikenin gündüz güneşli, gece ise aşırı soğuk hava şartlarıyla oluşabilecek ayaz olduğunu vurgulayan Çiçek, "Kar ve buzlanma, belli ölçüde koruyucu bir etki oluşturabilir."
"YAĞIŞLAR KESİLDİKTEN SONRA ORTAYA ÇIKACAK"
"Ancak asıl risk, yağışlar kesildikten sonra ortaya çıkacak. Kayısı bahçelerinin zarar görüp görmediğini belirlemek için birkaç gün güneşli havanın geçmesini beklemek gerekiyor" diye konuştu.
KRİTİK DURUM
Çiçek, çiftçilerin hava sıcaklıklarını yakından takip etmesi gerektiğini belirterek, önümüzdeki günlerin kayısı üretimi açısından kritik olduğunu vurguladı.