Maliye Politikası Nedir? Ekonominin giderek daha fazla önem kazandığı bu günlerde herkesin sık sık duyduğu bir terim. Para politikaları ile birleşince makro ekonomik politikaları oluştururlar. Her yatırımcının takibinde olması gereken bir konu olduğu gibi ekonomi dünyasına yeni girenlerin de sıkça merak ettiği bir konu. Maliye Politikası Türleri Nelerdir? Bu yazımızda Maliye Politikaları, çeşitleri ve araçları hakkında bütün merak edilen soruların cevaplarını derledik.
CAN MUTABAKANİ
MALİYE POLİTİKASI NEDİR?
Maliye politikaları; devletlerin, ülkelerindeki ekonomik dalgalanmaların önüne geçmek için mali politika araçlarını kullanmasına denir. Maliye politikaları ekonomik dalgalanmaların önüne geçmenin yanı sıra ekonomide istihdamın sağlanması ve adi bir gelir dağılımı olması için de oluşturulur.
Ekonomik dalgalanma bir ülkenin ekonomisinde enflasyon ya da resesyon yaşandığının da göstergesidir. Yaşanabilecek ekonomik dalgalanmalardan biri olan resesyon bir ülkenin ekonomisinin durgunluk yaşadığının yani ticari işlemlerde yavaşlama olduğunun kanıtıdır. Bu durumda devletler tarafından uygulanabilecek maliye politikaları kurumsal harcamaları arttırmak ya da vergi yükünü azaltmak yönünde olabilir.
Vergi yükünü azaltarak ya da kamu harcamasını arttırarak resesyon ile mücadele etmek için oluşturulan maliye politikalarına “Genişletici Maliye Politikası” denir. “Genişletici Maliye Politikası” bütçenin büyümesine hatta açık vermesine yol açabilecek seviyede riskli bir maliye politikasıdır.
MALİYE POLİTİKASI TÜRLERİ NELERDİR?
Maliye politikalarına karar verirken devletlerin kullandığı araç ve imkanlara “Maliye Politikas Araçları” denir. Bu araçlar çok farklı çeşitlerde olabileceği gibi en sık kullanılanlar aşağıdaki gibidir.
Vergi Politikası
Ekonominin gidişatına göre vergilerin artması veya azalması yönünde uygulanan politikalardır.
Borçlanma Politikası
Ekonomik gidişatın olumlu olduğu ve genel bir canlılık yaşanan dönemlerde kamu borçlanma oranlarının artırılması yönündeki politikalardır.
Harcamalar Politikası
Kamu harcamalarının ekonominin gidişatına göre artmasını veya azalmasını sağlayan mali politika biçimidir.
Teşvik Politikaları
Piyasaların gidişatına göre devletin özel sektöre yaptığı teşviklerin artması yada azalması konusunu düzenleyen mali politikalardır
Dış ticaret politikaları, bütçe politikaları ve daha nicesi devlet tarafından oluşturulan maliye politikaları arasında sayılabilir.