Marmara'nın acı gerçeği deprem
Ülkemizde yaşanan 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında başta İstanbul, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ, Balıkesir ve Çanakkale olmak üzere yaklaşan olası bir Marmara Depremi’ne ne kadar hazırlıklıyız?
KENTSEL DÖNÜŞÜM NE ZAMAN OLMALI?
6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ili etkileyen benzer bir depremin Marmara Bölgesi’nde yaşanması halinde milyonlarca bağımsız bölümde yaşayan insanın evsiz ve yurtsuz kalacağı apaçıkken, yerine kimseyi koyamayacağımız sevdiklerimizin hayatı risk altındayken kentsel dönüşümü ne zaman yapmalıyız?
Bence hemen!
Hiç şüphe yok ki 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin sonrasında hükümet elini taşın altına hemen koydu ve depremin üzerinden beş ay gibi kısa bir zaman geçmesine rağmen birçok deprem bölgesinde kalıcı konutların kaba inşaatları ya bitti ya da bitmek üzere çalışmalar son sürat devam etmekte.
DEPREM BEKLENEN MARMARA KENTLERİNDE DURUM NE?
Yerel belediyeler kentsel dönüşümde müteahhit ile vatandaşı karşı karşıya getirmeyin, emsal problemlerini çözün, vatandaşı çürük evlerinde çaresizliğe terk etmeyin.
Ne büyükşehir belediyelerini ne de yerel belediyelerin bu kadar çok konutu tek başına yapması mümkün değil, ancak iktidarın da desteğini alarak büyük organizasyonların oluşması için afet olması da gerekmiyor.
Hiç şüphe yok ki AK Parti’de uzun yıllar belediyecilik yapan bir Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki var, bu durum hem büyükşehirler hem de ilçe belediyeler için büyük bir fırsat…
Yaklaşan yerel seçim dönemi beklenmeden iktidarı-muhalefeti, sağcısı solcusu olmaksızın tüm belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde hemen bir teşkilatlanmaya gitse güzel olmaz mı? Belediyecilik vatandaşın derdini yerinde görme işi değil mi?
O halde neden bekliyorsunuz!..
Haydi vatandaş için göreve…
KAMU MÜTEAHHİTLERİNİ GÖREVE ÇAĞIRIN
İster iktidar partisi ister muhalefet partisi olsun hiçbir belediyenin böylesine büyük bir organizasyonun altından yalnız başına kalkması kolay değil. Tıpkı 11 ili sarsan deprem bölgesinde olduğu üzere referansı güçlü kamu müteahhitlerini göreve çağırın, başta İstanbul olmak üzere Marmara’yı yeniden dönüştürün.
Naci Hoca der ki:
Deprem bölgelerinde, depreme dayanıklı, kaliteli binalara ihtiyaç var. Vatandaşa yardım edip kendi inşaatını yap dersen vatandaş alelacele ucuz binalar yapar ve içine girer. Zaten verilen destek de daha iyisini karşılamaz. Deprem bölgesinin jeolojik ve zemin karakteri gereği özellikli binalara ihtiyacı var. Bu da herhangi bir müteahhitle ve alelusul bir yapıyla olmaz. Lütfen TOKİ ve özel tasarlanmış binalarla bu işi bitiriniz…
Sözün özü; kentlerin dönüşmesi için önce zihniyetlerin dönüşmesi gerek. Aksi halde daha çok deprem görür, daha çok acılar çekeriz…