Müteahhitlerin gözü kararnamede: Kur farkı ödemesi geliyor
İnşaat demiri, çelik, çimento ve elektrik malzemeleri... Hepsi zamlandı, inşaatlar durma noktasına geldi. Hükümet, müteahhitler için harekete geçti.
Pandemi, döviz kurlarındaki artış ve bunlara bağlı olarak hammadde tedarik sıkıntısı inşaat sektörünü vurdu.
İnşaat malzemelerinde geçen yıl yüzde 200'ün üzerinde artış yaşandı, sektör iş yapamaz hale geldi. Hükümet inşaat sektöründeki krizin sonlanması için kolları sıvadı...
AK Parti, 18 maddelik ekonomi paketini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sundu. 2022 ile birlikte Meclis'e gelen teklifte kamuyla iş yapan müteahhitlere yönelik önemli düzenlemeler yer aldı.
Teklifin 11'nci maddesi müteahhitleri ilgilendiriyor
Türkiye'de ve dünyada hammadde temininde aksaklıklar ve girdi fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana geldiğine dikkat çekildi.
Bu yüzden 2021 Haziran'dan bu yana malzeme artışlarını karşılayacak bir düzenleme öngörüyor.
Buna göre Cumburbaşkanına kamuya iş yapan müteahitlere maliyer artışları nedeniyle fiyat farkı kararnamesi çıkarması için yetki veriliyor.
Kararnameyle müteahhitlerin talep ettikleri yeni fiyat düzenlemeleri yapılacak.
Beklenen olmazsa yıkımla karşı karşıya kalabilirler
Sektör temsilcileri kararnamaden yüzde 50 ile yüzde 100 aralığında ilave bir fiyat farkının çıkmasını bekliyor. Aksi halde ise sektörün yıkımla karşı karşıya kalacağı işaret ediliyor.
"Durma anlamına gelir"
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, "Beklentilerimizin karşılanmaması sektörde olağanüstü bir dökülme yaratabilir. Bu da kamu yatırımlarının çoğunda durma anlamına gelir" dedi.
"300 bin insan insanın işsiz kalacağını öngörüyoruz"
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, sektörün taleplerinden kopuk düzenlemeler gelmesi durumunda 20 bin müteahhitin batacağını savundu.
Tellioğlu, "300 bin insanın da işsiz kalacağını öngörüyoruz" dedi.