Meksika'da seçim sonuçları belli oldu! Ülke tarihinde bir ilk yaşandı!

Meksika'da resmi olmayan sonuçlara göre Claudia Sheinbaum yeni devlet başkanı seçildi. 61 yaşındaki siyasetçi aynı zamanda ülkenin ilk kadın devlet başkanı oldu.Kesin olmayan sonuçların ardından konuşan Claudia, "Ülkemizin ilk kadın devlet başkanı olacağım" dedi. Meksika Devlet Başkanı Obrador ise, "Meksika'nın ilk kadın başkanı olacak Claudia Sheinbaum'u kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Meksika'da seçim sonuçları belli oldu! Ülke tarihinde bir ilk yaşandı!

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Meksika'da 99 milyonu aşkın seçmenin gittiği sandıktan ilk kez kadın devlet başkanı çıktı.

Milyonlarca seçmenin kullandığı oylarla Meksika'nın yeni devlet başkanı yüksek ihtimalle Ulusal Yenilenme Hareketinin (MORENA) adayı ve eski Meksiko Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum olacak. Claudia Sheinbaum, şu ana kadar oyların yüzde 57'sini aldı.

Meksika'da seçim sonuçları belli oldu! Ülke tarihinde bir ilk yaşandı! - Resim : 1

 

SEÇİM YARIŞI KADINLAR ARASINDA GEÇTİ

Kadınların güçlü yarışı arasında geçen seçimde Sheinbaum'un rakibi Meksika için Geniş Cephe adayı ve eski Hidalgo Belediye Başkanı Xochitl Galvez ile eski milletvekili Jorge Alvarez Maynez ise şu an oyların yüzde 30'unu almış durumda.

Kadın cinayetleri oranının yüksek olduğu Meksika'da başlıca güvenlik sorunlarından biri de çete savaşları. 6 yıl boyunca ülkeyi yönetecek Meksika'nın ilk devlet başkanı Sheinbaum'un bu sorunlarla nasıl mücadele edeceği merakla bekleniyor.

Meksika'da seçim sonuçları belli oldu! Ülke tarihinde bir ilk yaşandı! - Resim : 2


BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Sheinbaum, seçim kampanyası sürecinde Lopez Obrador döneminde oldukça önemsenen sosyal programları sürdüreceğini ve ihtiyaç sahibi ailelere daha fazla kaynak sağlanması için bütçenin yeniden revize edileceğini belirtmişti.

Şiddet olaylarının yeniden tırmanışa geçmesi nedeniyle halkın güvenliğini güçlendirmek isteyen Sheinbaum, ulusal muhafızların destekleneceğini duyurmuştu.

ABD ile sürdürülen göç müzakerelerinin kısa zamanda nihayete ermesi için çaba harcayacaklarını kaydeden Sheinbaum, ayrıca ülkedeki hidroelektrik santrallerinin modernizasyonunu tamamlayacaklarını ve Meksika'nın başlıca kentlerinde elektrikli araç kullanımını teşvik edeceklerini dile getirmişti.