Merkez Bankası, 2025 yılı enflasyon tahminini yükseltti
Merkez Bankası, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltti. Enflasyon tahmini 2026 yılı için yüzde 12, 2027 yılı için yüzde 8 olarak belirlendi. TCMB Başkanı Karahan, bu revizyonun herhangi bir gevşeme sinyali taşımadığını ifade etti. Faiz indirim döngüsüne ilişkin Karahan, "Otopilotta değiliz, veri odaklı gidiyoruz." dedi.
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Finans Merkezi'nde yılın ilk enflasyon raporunun sunumunu gerçekleştirdi.
TCMB, 2025 yılı enflasyon tahminini yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltti. Enflasyon tahmini 2026 yılı için yüzde 12, 2027 yılı için yüzde 8 olarak belirlendi.
Söz konusu revizyonun gevşeme sinyali taşımadığını belirten Karahan, "Para politikasındaki sıkı duruşumuzu enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
Faiz indirimi devam edecek mi? sorusunu Karahan, "Otopilotta değiliz, veri odaklı gidiyoruz. Belli bir aralığımız olduğunu düşünüyoruz, ihtiyatlı davranacağız." şeklinde konuştu.
"DEZENFLASYON SÜRECİ DEVAM EDİYOR"
Karahan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:
Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor. Makroekonomik göstergeler de bu süreçle uyumlu şekilde ilerliyor.
Son dönemde, küresel ticaret politikalarına dair belirsizliğin, önemli ölçüde yükseldiğini görüyoruz.
Piyasa fiyatlamaları hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde 2025’te faizlerin daha yavaş indirileceğine işaret ediyor.
"İÇ TALEPTE DENGELİ SEYİR SÜRECEK"
Dördüncü çeyreğe ilişkin mevcut üretim göstergeleri, iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanmaya işaret etmekte.
Mal ve hizmet talebine ilişkin veriler bir bütün olarak, talep koşullarının enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde olduğuna işaret ediyor.
Altını çizmek isterim ki, sıkı para politikamız sonucunda iç talepteki dengeli seyir sürecek.
Çıktı açığı, önümüzdeki dönemde negatif bölgede seyrederek, dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olmaya devam edecek.
"CARİ AÇIKTA ARTIŞ BEKLİYORUZ"
Önümüzdeki dönemde ise cari açıkta bir artış bekliyoruz. Ancak, söz konusu artış sıkı parasal duruşumuzun etkisiyle, sınırlı olacak. Milli gelire oranla cari açığın 2025 yılında tarihsel ortalamasının altında seyretmeye devam edeceğini öngörüyoruz.
Enflasyonun ana eğilimindeki düşüş son çeyrekte de devam etti. Ana eğilim ocak ayında ise öngörülerimizle uyumlu olarak yükseldi.
Ocak ayında, zamana bağlı fiyatlama yapan grupta daha yüksek bir fiyat artışı gerçekleşti. Duruma bağlı fiyat belirleyen kalemlerde ise fiyat artış oranı geçmiş yıla kıyasla daha düşük seyrediyor.
MUAYENE KATILIM PAYININ ENFLASYONA ETKİSİ
Resmi sağlık muayene katılım paylarında 2017 yılından bu yana ilk defa artışa gidildi. Yüksek oranda gerçekleşen bu artışın ocak ayı tüketici enflasyonuna etkisi 0,6 puan oldu. Ayrıca, düzenlemenin şubat ayı enflasyonuna sarkan etkileri de olacak.
KİRA ENFLASYONU YAVAŞLAMA EĞİLİMİNDE
Kira enflasyonunun yüksek olmakla beraber yavaşlama eğiliminde olduğunu görüyoruz. Ocak ayında aylık kira enflasyonundaki dönemsel artış, kira sözleşme yenileme oranındaki yükselişten kaynaklanıyor.
Temel mallarda olmak üzere tüketici enflasyonu üzerinde üretici fiyatlarından gelen baskının ılımlı olduğunu söyleyebiliriz.
Son dönemde, tüketici ve firmaların enflasyon beklentilerindeki gerilemenin belirginleştiğini izliyoruz. Para politikasındaki kararlı duruşumuzla, beklentilerdeki düzelme devam edecek.
"MEVDUAT FAİZİ TL'YE GEÇİŞİ DESTEKLİYOR"
Parasal aktarımın etkinliğini makroihtiyati tedbirler ve likidite yönetimi ile destekliyoruz.
Piyasada oluşan likidite fazlasını zorunlu karşılıklar ve mevcut diğer araçlarımızı kullanarak sterilize ediyoruz.
Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçeve sayesinde mevduat faizlerinin seviyesi, Türk lirasına geçişi ve tasarrufları desteklemeyi sürdürüyor.
KKM'DE SONA GELİNİYOR
KKM’nin mevcut seviyesi düşünüldüğünde, bu uygulamayı yıl içerisinde tüzel kişileri önceleyecek şekilde sonlandırmayı planlıyoruz.
Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk Lirası'na olan güveninin artması rezervlerimize olumlu yansımaya devam ediyor.
ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELTİLDİ
Enflasyon 2025 için yüzde 24, 2026 için yüzde 12 ve 2027 için yüzde 8 olarak tahmin edilmektedir.
Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz.
2025 yılındaki tahmin güncellemesinde, para politikasının görece etki alanı dışında kalan unsurlar belirleyici oldu.
Bu revizyon para politikasının görece etki alanı dışındaki unsurlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle, para politikası duruşuna ilişkin herhangi bir gevşeme sinyali taşımıyor.
SIKI PARA POLİTİKASI VURGUSU
2025 tahminimizdeki güncellemenin beklentiler üzerinden gelebilecek muhtemel ikincil etkilerinin, parasal duruştaki sıkılıkla telafi edileceği bir görünüm altında, 2026 tahminimizi değiştirmedik.
Para politikasındaki sıkı duruşumuzu enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz.
Dezenflasyon sürecinde, enflasyonu belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.
SORU-CEVAP
FAİZ İNDİRİMİ GELECEK Mİ?
Oto pilotta değiliz, toplantı toplantı veri odaklı gidiyoruz. Belli bir aralığımız olduğunu düşünüyoruz, ihtiyatlı davranacağız. Enflasyon görünümünde bozulma olması durumunda her türlü seçeneği değerlendiriyoruz.
MEVDUAT FAİZİNE STOPAJ ARTIŞI ÖRTÜLÜ FAİZ İNDİRİMİ Mİ?
Bankacılığın Türk Lirası fonlamasını artıran bir unsur değil. Bunu sıkılaşma ya da gevşeme olarak yorumlamak doğru değil. Sadece mevduatları etkiliyor. Gerekli tedbirleri alıyoruz. Makroihtiyati tedbirlerimiz var. Stopaj artışının tekrar dolarizsyona ya da talepte artışı tetikleyeceğini düşünmüyoruz.
KİRA ARTIŞ ORANI ENFLASYONA ZARAR VERİYOR MU?
Kirada atalet yüksek, birden fazla unsur var. Stok hesaplaması nedeniyle kira enflasyonu yüksek seyrediyor. Yenilenen sözleşmelerde kira artışları manşete göre daha düşük. Bu da önümüzdeki dönemde kira enflasyonunun düşük olduğunu söylemek gerekiyor. Arz-talepte dengesizlik devam edecek ama görünüm olumlu.
ENFLASYON BEKLENTİLERİ NEDEN YAVAŞ DÜŞÜYOR?
Biraz enflasyonun düşmesi biraz da hissedilmesi önemli. Biraz gecikmeli gelmesi normal. Önemli olan enflasyondaki düşüşün devam etmesi. Bu nedenle çok ihtiyatlı olmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Beklentilerdeki iyileşmenin devam etmesi kritik önemde.
TRUMP POLİTİKALARI NASIL ETKİLER?
Belirsizliklerin yüksek devam edeceği dönemdeyiz. Korumacı politikalar gerçekleşecek olur ise doların güç kazanacak. Bu politikalar uygulanırsa faizlerin yüksekte kalması bekleniyor. Bunların üçü de bizim için enflasyonda yukarı, büyümede aşağı yönlü risk. Bu dönemde tahminde bulunmak oldukça zor. Yukarı yönlü risklerin ağır bastığı bir dönemdeyiz.
REZERV HEDEFİ VAR MI, KUR ATAĞI BEKLENİYOR MU?
TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan: Herhangi bir rezerv hedefimiz yok. Swap hariç net rezervler 130 milyar dolarlık iyileşme kaydettik. İyileşmenin yüzde 85'i yurt içi yerleşiklerden kaynaklı. İhracatçı dövizinde yüzde 30'u yeniden gözden geçirebiliriz ancak izlemek gerekli.