Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu açıkladı: Enflasyon, dijital para, Rusya'ya yaptırımlar, KKM hesapları...
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyon raporu sunumunda önemli açıklamalarda bulundu. 2022 yıl sonu enflasyon tahminin yüzde 60,4'ten yüzde 65,2'ye yükseldiğini söyleyen Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, dijital parada ve KKM hesaplarında son durumdan Rusya'ya yaptırımlara kadar merak edilenleri yanıtladı.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun "Enflasyon Raporu 2022-VI" sunumu sona erdi. Kavcıoğlu enflasyon enflasyon beklentilerini açıkladı. Kavcıoğlu, 2022 yıl sonu ve gelecek 2 yıl için enflasyon beklentilerini açıkladı.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satır başları:
Küresel risklerin önümüzdeki dönemde de devam etmesi ve önümüzdeki yıl büyümeleri daha çok etkilemesi bekleniyor. Üretim kapasitesi risk altında olan Avrupa ülkeleri için tahmin güncellemeleri daha belirginleşti.
İstihdam edilen kişi sayısı 2020 yılı birinci çeyreğinden bu yana toplamda 4,1 milyon kişi artmıştır.
İhracat miktar endeksimizde diğer ülkelerde 2018 yılında başlayan pozitif ayrışma pandemi sonrasında daha belirgin hale gelmiştir.
Ağustos ayı itibarıyla, yatırım ve ihracat kredilerinin toplam ticari krediler içerisindeki payı yüzde 28’i aşarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır.
KOBİ'lerin 2022 yılı Eylül ayındaki net kredi kullanım miktarı önceki yılın Ocak-Eylül döneminin 1,5 katı olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, KOBİ kredilerinin tutarı ve bankacılık sektörü kredileri içerisindeki payı tarihsel olarak en yüksek düzeye ulaşmıştır.
Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yıl sonunda yüzde 65,2, 2023 yılı sonunda yüzde 22,3 ve 2024 yılı sonunda ise yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir.
Dijital parada çok iyi bir noktadayız. Rahat bir şekilde ifade edeyim. Biz şu an dijital parada en iyi noktaya gelmiş bankalardan bir tanesiyiz.
Altın rezervlerimiz artıyor, daha da artacak.
(Rusya'ya yaptırım) Bütün yaptırımlar konusunda üzerimize düşen noktada gerekli koşullara uyuyoruz, bir sıkıntı yok.