Merkez Bankası da açıklamasını yaptı! Ocak ayında emekli ve memura bu kadar zam bekleniyor

Merkez Bankası binlerce emekliyi ve memuru ilgilendiren konu hakkında açıklamasını yaptı. Ocak ayında emekli ve memur maaşlarına yapılacak olan yeni zam hakkında bilgi veren Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'nin son raporunda yıl sonu görülmesi beklenen enflasyon oranını da paylaştı. İşte TCMB'nin belirttiği rakamların gerçekleşmesi halinde emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranı.

Merkez Bankası da açıklamasını yaptı! Ocak ayında emekli ve memura bu kadar zam bekleniyor

Merkez Bankası binlerce emekliyi ve memuru ilgilendiren yeni zam oranı hakkında açıklamasını yaptı. Ocak ayında memur ve emekli maaşlarına gelecek olan yeni zam oranı hakkında açıklama yapan Merkez Bankası her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin son raporunda yıl sonu görülmesi beklenen enflasyon oranını paylaştı.

BİNLERCE VATANDAŞ BU AÇIKLAMAYI BEKLİYOR

Türkiye'de görülen yüksek enflasyon, milyonlarca vatandaşın alım gücünü kaybetmesine neden olurken, Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yapılan yüzde 24,73'lük artış emeklilerin tepkisini çekti. Günden güne alım güçlerini kaybettikleri belirten emeklilerin seyyanen zam çağrıları yanıtsız kalırken, milyonlarca memur ve emekli için gözler ocak ayında yapılacak artışa çevrildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin ağustos sayısında en dikkat çeken verilerden biri de yıl sonuna yönelik enflasyon beklentisi oldu. Ekonomi piyasalarında söz sahibi 69 katılımcının yanıtlarıyla derlenen raporda enflasyon beklentisi yüzde 43,31 olarak paylaşıldı.

 

Merkez Bankası da açıklamasını yaptı! Ocak ayında emekli ve memura bu kadar zam bekleniyor - Resim : 1

ENFLASYON ORANI MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARINI BELİRLEYECEK

Söz konusu enflasyon rakamı, ocak ayında emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranı için belirleyici olacak. SGK uzmanları, Merkez Bankası'nın paylaştığı raporla paralel bir sonuç gelmesi halinde emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranını açıkladı.

Ocak ayının ilk haftasında paylaşılacak enflasyon verisinin ardından kesinlik kazanacak olan 12 aylık enflasyon oranının TCMB raporundaki yüzde 43,31 olması halinde SSK ve Bağ-Kur emeklisi için yapılacak zam oranı yüzde 14,89 olacak.

 

Merkez Bankası da açıklamasını yaptı! Ocak ayında emekli ve memura bu kadar zam bekleniyor - Resim : 2

MEMURLAR, EMEKLİLERDEN DÜŞÜK ZAM ALACAK

Söz konusu zam tutarı, memurlar için ise toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 11,85 olarak belirlenecek. 14 Mayıs 2023 tarihli seçimler öncesinde memurlara 8 bin 77 TL'lik seyyanen zam kararı alan iktidar, devam eden süreçte yapılan zam oranlarında memurların artış payını kısıtlı tutmuştu.

Bu durum memurların maaşlarının her geçen yıl erimesine neden olurken, milyonlarca memur ve memur emeklisi, yapılacak zam tutarının SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden daha düşük olmaması talebinde bulunuyor.

 

Merkez Bankası da açıklamasını yaptı! Ocak ayında emekli ve memura bu kadar zam bekleniyor - Resim : 3