Sıcaklar birden bastırınca yurdumuzda yaban hayatı canlıları da baş göstermeye başladı. Git gide artan sıcaklıklarla beraber yılanların agresifleştiği görüldü.
27-28 TEMMUZ TARİHİNE DİKKAT
Uzmanlar Mersin, Hatay, Adana, Antalya, İzmir, Kocaeli, İstanbul ve Sakarya’da sıcaklıkların git gide arttığını hatta 27-28 Temmuz'da daha da yükseleceğini ifade etti.
ISIRMA İHTİMALLERİ ARTACAK
Bu nedenle artan sıcaklarla beraber yılanların iyice ortaya çıkacakları ve ısırma ihtimallerinin gittikçe artacağı uzmanlar tarafından açıklandı.
SİZE İLK BUNU SORACAKLAR
Vakalar arttığı zaman bir yılan tarafından sokulursanız ve doktora giderseniz doktorların size ilk yılanın şeklini ve rengini soracakları belirtildi.
YILAN ISIRIĞINDA İLK NE YAPILMALI?
Zehirli bir yılan tarafından ısırılan kişi, öncelikle sakinleştirilmelidir. Hastanın minimum düzeyde hareket etmesi, zehrin damarlarda ya da lenf yollarında daha yavaş hareket etmesine neden olacaktır. Bununla birlikte sabit ve sakin durumda tıbbi yardımın beklenmesi, hastanın nefes alışverişinin düzenli olması ve şoka girmemesi açısından da katkı sağlamaktadır.
Tıbbi yardım gelene kadar yara üzerinden ve turnike uygulanmadan ısırılan bölgeye baskı uygulanması, dolaşımı engellemeden zehrin daha yavaş hareket etmesini sağlayacaktır. Yılan sokmalarında yaranın olduğu yer, müdahalenin türü bakımından da büyük önem taşır. El ve ayak yaralanmaları daha kolay ilk yardım yapılabilen vücut bölgeleri olup, kafa ve gövde ısırıkları ölüm oranının yüksekliği bakımından daha riskli bölgeler arasında yer almaktadır.
Yılanın ısırdığı yer vücudun neresinde olursa olsun kesinlikle zehrin emerek boşaltılmaması gerekir. İlk yarım saat içinde emme harici mekanik bir yolla boşaltılan zehir, vücuda verilen hasarın azaltılmasına da yardımcı olacaktır. Yaralı bölgeye kesik atmak ve yaranın içinden zehri emerek tükürmek ilk yardım müdahalesi olarak doğru bilinen yanlışlar arasındadır.
Bu şekilde bir müdahale, zehri emen kişinin ağız yoluyla zehirlenmesine neden olabileceği gibi, oldukça tehlikeli bir uygulamadır. Isırılan yer temiz ve ıslak bir bezle öncelikle silinmeli ve ısırılan yer kalp hizasına gelecek şekilde hareket ettirilmeden sabit tutulmalıdır. Isırığın olduğu yerde yüzük, küpe, bileklik gibi takılar varsa hemen çıkarılmalıdır. Yaralı bölgede oluşabilecek ödem ve şişme, bu takıların daha sonra çıkarılmasını zorlaştırabilir. Tüm bu yılan sokması ilk yardım müdahaleleri yapılır yapılmaz, en yakın sağlık kuruluşuna en hızlı biçimde hastanın nakli gerekmektedir.