Mersin'e bağlı Erdemli ilçesinde, 2 yıl önce yaralı halde bulunmuştu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7’nci Bölge Müdürlüğü Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne bağlı ekipler tarafından Mersin'de 2 yıl önce yaralı olarak bulunan deniz kaplumbağasının tedavisini tamamlandı.
KISA SÜRE SONRA GÖZDEN KAYBOLDU
Tedavinin bitmesi nedeniyle doğal yaşama bırakma programı düzenlendi. Tamamen sağlığına kavuşan carettaya kimlik ile tedavi bilgilerinin yer aldığı markalama işlemi yapıldı. Daha sonra kaplumbağa Erdemli sahilinden doğal yaşama alanı olan denize bırakıldı. Kaplumbağa denizle buluşarak kısa sürede gözden kayboldu.
EN ÇOK OLDUĞU BÖLGE
Deniz Kaplumbağaları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından bugüne kadar 54 deniz kaplumbağasının tedavi edilerek tekrar doğal ortamına salındığını söyleyen Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, "Mersin sahilleri deniz kaplumbağalarının üreme ve sığınma alanlarının en çok olduğu bölge. Mersin’de 4 ayrı koruma altında olan ve deniz kaplumbağalarının kuluçka dönemini geçirdikleri alanımız var" dedi.
DÜNYADAKİ SULARA ÖZGÜRCE SEYAHAT
Kaplumbağaların bu dönemlerde geldiğini ve yıllar önce yaptığı yuvasına giderek yumurtlamasını gerçekleştirdiğine değinen Vali Pehlivan, yumurtadan çıkan yavruların da Akdeniz vasıtasıyla bütün dünyadaki sulara özgürce seyahatini yaptığını kaydetti.
NEREYE GİDERSE GİTSİN TAKİP EDİLİYOR
Denize bıraktıkları kaplumbağaya bir de markalama işlemi yaptıklarını söyleyen Vali Pehlivan, "Bu markalama işleminin önemi dünyada nereye giderse gitsin takibini yapılabiliyor olması ve ihtiyaç halinde de tedavisinin devam ettirilmesinin sağlanması.
BÜTÜN BİLGİLERİ ÇIKIYOR
Çünkü o künye, o marka yoluyla iletişim kurulduğunda kaplumbağa ile ilgili bütün bilgiler çıkıyor ve takibi de gerçekleştirilebiliyor" diye konuştu.