Meta'dan ezber bozan oyun: Karşınızda ihtiyaç duyacağınızı anlayan, sizi ikna eden bir yapay zeka var
Meta, insanlarla müzakere edebilen, ikna edebilen ve işbirliği yapabilen Cicero adlı bir yapay zeka geliştirdi. Diplomacy oyununda kullanılan Cicero bildiğiniz tüm oyunlardan farklı bir deneyim yaşayacaksınız; sizinle aynı seviyede bir yapay zekayla karşı karşıya olacaksınız. Bu yapay zeka sizin ona ihtiyaç duyacağınızı önceden anlıyor ve strateji geliştiriyor...
Meta AI, geliştirdiği yapay zeka Cicero'nun Diplomacy oyununda insan düzeyinde bir performans geliştirdiğini duyurdu.
Yapay zekanın bu başarısının devrim niteliğini taşıdığı belirtiliyor çünkü Diplomacy, diğer oyunlar gibi yüzeysel değil; derin, kişilerarası iletişim becerileri gerektiren bir oyun.
Diplomasi oyunu, şimdiye kadar tasarlanmış en karmaşık oyunlardan biri olarak tanımlanıyor.
Oyun Birinci Dünya Savaşı'nda yaşananları yeniden yaratıyor. Oyuncular temsil ettikleri ülke için savaşıyor, karşılıklı anlaşmalar imzalıyor, diplomasiyi kullarak müzakereler yapıyor.
Adından da anlaşılacağı gibi, oyunun ayırt edici özelliklerinden biri, tarif etmesi zor bir beceri olan diplomasidir. Bu yeni çabada, FAIR ekibi, insan oyuncularla gerçek zamanlı İngilizce dil diplomasisi yapan bir modül ekleyerek, oyunun yalnızca tahta kısmını oynayan bir yapay zekanın önceki bir sürümünü geliştirdi.
İşte bu yeni sistem CICERO olarak adlandırılıyor. İki ana bileşen etrafında inşa edildi; biri diyaloğu geliştiren, diğeri ise strateji oluşturan. Strateji oluşturma motoru, esasen sistemin önceki versiyonunda kullanılanla aynıydı. Ancak ekip, diğer oyunculardan diyalog kabul etmek, bunu iletmek ve ardından diğer oyunculara gönderilen diyaloga çevrilmiş stratejik planlar almak için kullanılabilecek yeni bir motor geliştirdi. Diyalog motoru, insanlar tarafından oynanan oyunlarda 50 bin konuşmadan elde edilen veriler kullanılarak eğitildi.
Şirket test ettikten sonra insanların birbirini tanımadığı Diplomacy sürümünde oturum açtı.
CICERO, herhangi bir insan oyuncu gibi oyunu anonim olarak oynadı. Bu nedenle, oyunu sadece bir insan gibi oynaması değil, aynı zamanda diğer oyuncular bir bilgisayar sistemine karşı oynadıklarının farkına varmadan oynaması gerekiyordu.
Araştırmacılar, yalnızca bir oyuncunun CICERO'nun yapay zeka olduğundan şüphelenmeye başladığını tespit etti. Ayrıca yapay zeka sistemi, insan rakiplerinin çoğundan daha iyi bir oyuncu oldu ve oyuncuların ilk yüzde 10'luk diliminde yer aldı.
Meta Al ekibinin CICERO ve Diplomacy oyunundaki işleyişi anlattıkları videoyu izleyebilirsiniz.
Örneklenen ülkelerden biri Fransa ve Türkiye.