Mide ağrısına neden olan bu hastalıklara dikkat!
Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Eylem Karatay, mide ağrısının sebeplerini sizler için anlattı. Peki, mide ağrısı nasıl önlenir? İşte, mide ağrısının nedeni, mide ağrısı tedavi yöntemleri…
Mide ağrısı; midede ekşime ve yanma, mide bulantısı, gaz sıkışması, ağız kokusu, iştah kaybı, öksürük ve hıçkırık gibi şikayetlerin yanı sıra kramplı, sürekli aralıklı ya da keskin ağrılar görülebilir. Peki, mide ağrısı nedir ve neden olur? İşte, mide ağrısının nedeni, mide ağrısı tedavi yöntemleri…
Mide ağrısı birçok durumdan kaynaklanabilir
Mide ağrısında başlıca nedenler; gastritler, mide ülseri, hazımsızlık ve helikobakter pilori enfeksiyonudur. Boğaz, bağırsak ve kandaki enfeksiyonlar, bakterilerin sindirim sisteminize girmesine neden olarak mide ağrısına neden olabilir. Bu enfeksiyonlar ayrıca ishal veya kabızlık gibi sindirimde değişikliklere neden olabilir.
Mide ağrısının nedenleri arasında ülser, gastrit, gastroözofageal reflü gibi mide rahatsızlıkları, obezite, fıtık, gıda zehirlenmesi, çeşitli bağırsak sendromları, aşırı yeme, düzensiz ve sağlıksız beslenme, mide kanseri, mide tümörü, sigara ve alkol tüketimi gibi zararlı alışkanlıklar, stres ve bazı psikolojik rahatsızlıklar, alerjik reaksiyonlar ve hormonal değişiklikler gibi durumlar yer alabilir. Mide ağrısı, kolay tedavi edilebilecek durumlardan kaynaklanabileceği gibi kritik sebeplerden de kaynaklanabilir.
Mide ağrısı tedavileri
Mide ağrısı yaşam kalitenizi düşürecek ve günlük aktivitelerinize devam etmenizi engelleyecek kadar şiddetli olabilir.
Ağrı hareketsiz oturamayacak kadar şiddetliyse veya rahatlamak için bir top gibi kıvrılmak gerekiyorsa veya kanlı dışkı, 38 °C ve üzeri yüksek ateş, kan kusması (hematemez denir), kalıcı mide bulantısı veya kusma, cilt veya gözlerin sararması, karın şişmesi veya şiddetli hassasiyet, nefes almada zorluk gibi durumlar varsa acilen tıbbi yardım alınmalıdır.
24 saatten uzun süren karın ağrısı, uzun süreli kabızlık, kusma, idrar yaparken yanma hissi, ateş, iştah kaybı veya açıklanamayan kilo kaybı varsa doktora gidilmelidir.
Mide ağrısının nedeni nasıl teşhis edilir?
Mide ağrısının nedeni bir dizi testle teşhis edilebilir. Testleri belirlemeden önce doktor fizik muayene yapar. Bu, hassasiyet ve şişliği kontrol etmek için karnın çeşitli bölgelerine hafifçe bastırmayı içerir. Bu bilgi, ağrının şiddeti ve karın içindeki yeri ile birlikte doktorun hangi testleri isteyeceğini belirlemesini sağlar.
MRI taramaları, ultrasonlar ve X-ışınları gibi görüntüleme testleri, karın içindeki organları, dokuları ve diğer yapıları ayrıntılı olarak görüntülemek için kullanılır. Bu testler tümörleri, kırıkları, yırtılmaları ve iltihabı teşhis etmeye yardımcı olabilir.
Diğer testler ise gastroskopi (kolon ve bağırsakların içine bakmak için), endoskopi (yemek borusu ve midedeki iltihabı ve anormallikleri tespit etmek için), üst GI (midede büyüme, ülser, iltihaplanma, tıkanıklık ve diğer anormalliklerin varlığını kontrol etmek için kontrast boya kullanan özel bir X-ışını testi), bakteriyel, viral ve paraziter enfeksiyonların kanıtlarını aramak için kan, idrar ve dışkı örneklerinin alınmasını içerebilir.
Muayene sonuçlarına uygun olarak belirli bir tedavi yönteminin izlenmesine karar verilir. Mide ağrısı tedavilerinde genel olarak reçeteli ilaç kullanımı ve kişiye uygun diyet programı yapılması gibi yöntemlerden yararlanılır. Daha ağır vakalarda cerrahi müdahaleler yapılabilir.
Karın ağrısının tüm biçimleri önlenebilir değildir. Bununla birlikte, mide ağrısı riski sağlıklı beslenerek, sık sık su içilerek, düzenli egzersiz yapılarak, daha küçük porsiyonlar yenilerek azaltılabilir.
GÖRH'niz varsa, yatmadan 2 saat önce yemek yenmemelidir.
Yemekten hemen sonra yatmak mide yanmasına ve karın ağrısına neden olabilir. Yemekten sonra yatmadan önce en az 2 saat beklenmesi önerilir.