Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; “Maarif Davasına Tüm gücümüzle hizmet ediyoruz.”

Milli Eğitim Bakanı Sayın Prof. Dr. Yusuf Tekin Hoca ile salı günü, TV100 yazarı olarak SODİMER öğretmenlerinden aldığım çeşitli soruları kendilerine yönelttim. Öncelikle mülakat konusunu ele aldık. Bu konuda, kendileri geçen haftalarda AK Parti grubunda basın mensuplarına aktardığı görüşleri tekrarladı.

Hatırlatmak gerekirse;

“Şu andaki mevcut duruma göre mülakat, öğretmenlerin atanmasında yüzde yüz etkili, mülakatın yüzdesini elliye düşürüyoruz ama ilginç bir şekilde mülakata karşı çıkanlar bu düzenlemeyi iptale taşıyorlar yani yüzde yüz mülakat kat etkin olsun diyorlar, burada bir çelişki var. Anlamakta zorlanıyorum yönetmeliğimize yayınladık, süreci ona göre yürüteceğiz.”

Ayrıca Sayın Bakan danıştaya gerekli savunmayı da yaptıklarını iletti ve kendilerinin de bir an önce bu hukuki süreci tamamlanmasını istediklerini söyledi.

İkinci başlığımız, Öğretmenlik Meslek Kanununu oldu. Bildiği gibi, kanun bu yasama döneminde kısmen ele alındı. Ve fakat tamamlanması yeni döneme bırakıldı. Ben de milli eğitim komisyonunda saatlerce bu yasanın bu yasanın tartışmalarına katıldım. Kanun’daki bazı maddelerin çıkarıldığını ve güncelliğindi sayın bakan ifade etti. Bunlardan birincisi, Milli Eğitim Akademisi öğrencilerine verilecek maaş diğeri ise öğretmenlerin denetim sonrası kadro değişikliği hususuydu. Bu maddelerin çıkartıldığını ve maaşım yükseltildiğini belirtiler.  Ekim ayında Meclis açıldığında ise yasa görüşmelerinin kaldığı yerden devam edeceğini vurguladı.

Sayın Milli Eğitim Bakanı, 2024-2025 Eğitim- Öğretim yılında yürütülecek faaliyetlere ilişkin yayınladıkları genelgeye sıkça vurgu yaptı. Türkiye Yüzyıl Maarif Model’nin ülke için önemli bir değişikliği olduğunu, bu amaçla; eğitici eğitimleri ve öğretmen eğitimleri gibi hususları dikkatle takip ettiklerini söyledi.

Öğrenci kayıtları sırasında, kayıt parası veya başka ad altında zorunlu ücret alınmayacağını böylesi uygulamalara dair şikayetleri Valiliklerce takip edileceğini söyledi.

Ayrıca; okullarda dijital eğitime önem vereceklerini, sınıflarda da cep telefonu yasağının tavizsiz uygulanacağını belirtti. Sınıf annesi uygulamasını kaldırdıklarını ve Bakanlıkça ücretsiz dağıtımı yapılan kaynaklar dışında materyallerin okullarda reklam yapılmayacağını ve kullanılmayacağını altını çizdi.

Sayın Bakan öğretmen ve öğrenci kıyafetlerinde genelgede uyulması gereken hususları vurguladı. Vurguladığı hususlar aşağıdaki gibidir.

“Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık- kıyafetlerine dair usul ve esaslara riayet edilmesine; öğretmen, yönetici ve okul çalışanlarının kıyafetlerinde öğrencilere rol model olmasına, öğretmenlik mesleğinin ve eğitim kurumlarında çalışmanın gerektirdiği tavır ve davranışların önemine hassasiyet gösterilecek.” dedi.

Genelgede, sayın bakan kılık kıyafet yönetmeliğini gönderme yapıldığını ekledi.

Merdiven altı kaçak kurslar ve bu kurslarda daha çok FETÖ terör örgütü üyelerinin faaliyet göstermesi bağlamında tüm valiliklere konunun hassasiyetini belirttiklerini ve takipçisi olacaklarını özellikle belirtti.

Son olarak, üç önemli hususun gelecek eğitim öğretim yılında öncelikleri olacağını belirtti;

  1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
  2. Meslekli Teknik Eğitim
  3. Veli Katılımı

 

Meslekli Teknik Anadolu Liselerinde, bu yıl ilk defa ortaokul eğitimi vereceği belirterek; öğrencilerin daha erken yaşta mesleki eğitime yönlendirileceğini ve geleceğe daha hazırlıklı adım atacağını vurguladı. Ayrıca anne ve babaları eğitim öğretim sürecinde önemli bir paydaş olarak gördüklerini çeşitli bakanlık bünyesinde, genel müdürlüklerde, ebeveynlerin eğitimi hususunda projelerin oluştuğunu söyledi. Bununla birlikte, geçen hafta Veli Vizyon adlı platformu oluşturduklarını ve ebeveyn eğitimlerine devam edeceklerini söyledi.

Sonuç olarak, Sayın Milli Eğitim Bakanı ile bir eğitimci kimliği ile çeşitli zaman aralıklarında görüşüp, fikir ve götürüşlerimi ifade ediyorum ve etmeye de devam edeceğim. Diyalog yolu ile sorunların aşılacağını ve ortak aklın hâkim olacağını tekrar ve tekrar ifade diyorum.