Motosiklet mi önce alınır, kıyafetleri mi?
Sıcak bir Temmuz günüydü. Atatürk Havalimanı’na gidecektim. Kawasaki KLE 500'üme binmeden dizliklerimi taktım. Montumu giydim eldivenler, kask derken birden durdum. Montu çıkarıp çantaya koydum. Püfür püfür esen rüzgara karşı gitmek varken bu sıcakta mont giymeye ne gerek vardı. Zaten motorcuların bir kısmı böyle havalarda dizlik, eldiven takıp mont giyen bizlere yaz günü kürkle dolaşan insana bakar gibi bakıyorlardı.
Başıma geleceği bilseydim montu çıkarmazdım.
Üsküdar'daki evimden çıktım, Bulgurlu kavşağından Şile otobanına girdim. Üçüncü vitesten dörde attım. Burnuma mazot kokusu geldiğini farkettiğimde iş işten geçmişti. Benim bulunduğum sağ şeridin en az 5-6 metrelik bölümü mazotla kaplıydı. Sağa sola yalpaladım, yola dönmeye çalıştım. Yapamadım. Altımda sanki rodeo yapan bir at vardı. Sol tarafa doğru asfalta iyice yaklaştığımda altında kalmamak için motordan uzaklaştım. Sol omzumun üzerine düştüm. Kaskım asfalta çarparken “tık” diye bir ses duydum. Arkadan gelen arabalar fren yapınca onlar da kaydı. Bir tanesi refüje çarptı. Diğerlerini görmedim ama çarpışma seslerini duydum.
Ambulans geldi. Ümraniye Devlet Hastanesi'nde sol omzumda üç parça kırık olduğu tespit edildi. Şükürler olsun ki başka bir yaram yoktu.
Kaskım asfalta temas ettiği anda kulağıma gelen "tık" sesi... Ya kaskım da olmasaydı?
O gün bu gündür eksik bir aksesuarla bakkala bile gitmedim.
Jawa CZ Planet ve İje’lerden Smart Cekete
Önce kask alın. Sonra;
Mont
Eldiven
Pantolon
Eldiven
Ayakkabı
Peki bu kıyafetleri seçerken ürünlerde hangi kriteleri aramamız gerekiyor. Tüm bu soruların yanıtları için sektörün en büyüklerinden Mototaş'ın Ataşehir'deki mağazasına gittim.
Genel Satış Müdürü Vural Ekersoy benimle aynı fikirdeydi “Önce kıyafetler alınır kalan parayla motosiklet alınır” dedi.
Vural Ekersoy’a önce kaskları soruyorum.
“Kask alırken Avrupa Birliği Standartlarına uygun “ECE 2206” sertifikasına dikkat edilmesi gerekir. Bu kriterlere uygun kasklar da 3 bin 500-4 bin liradan başlıyor. Her şeyde olduğu gibi motosiklet kasklarında da iyinin iyisi var. Fiyatta üst sınırı çizmek zor.”
Motosiklet montlarında yelpaze daha geniş. Motosikletin türüne göre montlar değişiklik gösteriyor. Örneğin cross montu ile racing montu arasında farklar var. “Hepsinde aranması gereken temel kriter kaza anında sizi hangi seviyede koruduğu. Montlarda güvenlik seviyesi 1, 2 ve 3. kademe oluyor. Üçüncü seviye montlar en ileri korumayı sağlıyor” diyor Vural Ekersoy.
“Belki düşük hızlarda gidebilen küçük hacimli motorlarda 1. seviye mont yeterli olabilir ama uzun yollar ve büyük hacimli motorlar için maksimum güvenlik sağlayanlar tercih edilmeli.” diye ekliyor.
Yazlık, kışlık, su geçirmez, yanmaz… Malzemesine ve markasına göre mont fiyatları değişiyor ama anladığım kadarıyla mont için en az 7-10 bin arasında bir para ayırmak gerekiyor.
Üst seviye koruma sağlayanlar ise 30 bin liradan başlıyor
Ekersoy “Motosiklet ayakkabısı bilekleri korumalı tabanı ve yüzü darbelere karşı dayanıklı olmalı. Pantalonlar ise diz ve kalça kemiğini emniyete almalı, sürtünmeye karşı güvenlik sağlamalı”diyor. Fiyat vermese de ben ayakkabı ve pantolon için en az 12, 15 bin lira gerektiğini gözlemledim.
Elllerimiz kaza anında refleks geregi zeminle ilk temas eden organımız. Bu yüzden eldiven avuçları sürtünmeye dayanaklı ve esnek deriden olmalı. Bence en az 2 bin lira ayrılmalı.
Mağazada dikkatimi en çok kaza anında bir çeşit “airbag” e dönüşen smart ceketler çekti. Mototaş’ın deneyimli satışçılarından Hakan Aydın smart ceketin nasıl çalıştığını ızun uzun anlattı: “Bizler 45 yıl önce Ceze’ye, Jawa’ya sonra Planet ve İje’lere bindik. Bu motorlara hem kahrettik hem çok sevdik onları.” Hakan Aydın, smart ceketleri anlatırken teknolojinin geldiği son noktaya bir kez daha hayran kaldım.
Başka bir konu ve rotada görüşmek üzere.