İsveç'teki Linköping Üniversitesi'nden araştırmacılar, hidroponik alanlarda veya çoğunlukla sudan ve köklerin tutunabileceği bir yerden oluşan ortamlarda topraksız bitki yetiştiren çiftliklerde bitkilerin büyümesini hızlandırabilen bir 'biyoelektronik toprak' geliştirdi.
Araştırmacılar, “eToprak”ı fidelerin büyüdüğü çerçeveye entegre ettikten sonra, toprağa elektrik sinyalleri göndermenin bitkilerin ortalama %50 daha fazla büyümesini sağladığını keşfettiler.
eSoil isimli biyoelektronik toprak PEDOT adlı iletken bir polimer ile karıştırılmış organik maddelerden oluşuyor. PEDOT'a, sensörler ve OLED ekranlar gibi bileşenlerde de rastlamak mümkün. Bu biyoelektronik toprak, toprak olmadan bitki yetiştiren çiftliklerde bitkilerin büyümesini hızlandırabilecek. Bu sayede biyoelektronik toprak, topraksız (hidroponik) tarım alanlarında da kullanılabilecek.
Bu özel çalışmada araştırmacılar, analiz için hasat etmeden önce 15 gün boyunca arpa fidelerine sinyal gönderdiler. Araştırmacılar eSoil'e 0,5V kadar küçük bir voltaj uygulamanın kökleri elektriksel olarak uyardığını açıkladı. Bu da elektrikle uyarılan bitkilerin biyokütlesinde, uyarılmayan tohumlara kıyasla kayda değer bir artışa neden oldu.
Hidroponik teknikler çoğunlukla yapraklı yeşillikler ile salatalık ve domates gibi bazı sebzelerin yetiştirilmesinde kullanılırken, eSoil ticari ortamlarda ve özellikle çevresel koşulların bitki büyümesini etkilediği yerlerde mahsul verimini artırmanın yeni yollarını yaratmak için bir çözüm sunabilir. Öte yandan bu tekniğin tarımda gübre kullanımını en aza indirebileceği kaydedildi.