Danıştay'dan kıyı yönetmeliği için yürütmeyi durdurma kararı!
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 'sahillerin daralmasına ve bu bölgelerdeki alanların özel mülkiyet haline gelerek yapılaşmaya açılmasına neden olabileceği' gerekçesiyle ‘Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’ değişikliğinin iptali için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan Yönetmelik ile sahil bantlarında izinli veya izinsiz olarak önceden yapılmış olan dolgu alanları yeniden tespit edilerek kıyı kenar çizgisi öne çekilebilecek, bazı alanlar turizm işletmeleri ile şahıslara kullanım hakkı verilebilecek veya satışı gerçekleştirilebilecekti.
Resmi Gazete'de yayınlandı
16 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan “Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik” değişikliği ile mevcuttaki bazı uygulamalara genişletici bir takım ilaveler getirilerek kıyı alanlarının özel mülkiyete geçmesi kesinleşmişti.
Danıştay yürütmeye 'dur' dedi
Uygulamaların Muğla’nın doğası ve çevresine büyük zararlar vereceği, sahillerin yapılaşmaya açılması ile turizmin zarar göreceği gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi hukuki mücadele başlatmıştı. Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan dava dosyasında uygulamanın anayasaya aykırı olduğu savunuldu ve Türkiye’de kıyılar, Anayasanın 43. Maddesi ve Medeni Kanunun 715. Maddesine göre “devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerdir. Bu yerlerin herhangi bir zümre veya kişi mülkiyetine verilmesi mümkün değildir. Kıyılar toplumun her kesimi için eşit, karşılıksız kullanılan ortak alanlar olmak zorundadır” ifadeleri yer aldı. Büyükşehir Belediyesinin açtığı dava sonucunda Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.
Zeytinliklerde madencilik faaliyetleri
Ülkenin elektirik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytin olarak kayıtlı alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda zeytinlikte madencilik faaliyetlerine izin verilen yönetmelik 1 Mart 2022 tarihinde 'Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Yönetmeliğe göre Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahası madencilik faaliyeti yürütülecek kısma taşınacak ve sahada yürütülecek madencilik faaliyetleri için geçici tesisler inşa edilecek. Zeytin ağaçlarının taşınmasının olanaklı olmadığı durumlarda da yine madenciliğe izin verilecek.
Belediye dava açtı
Muğla Büyükşehir Belediyesi bu yönetmeliğin Türkiye’de ki zeytin alanlarının %11,25’nin Muğla’ya büyük zarar verebileceğini en kaliteli zeytin ve zeytinyağının üretildiği şehirde üretime olumsuz etkileri olacağı için dava açtı.
Dava sonucunda Danıştay tarafından yürütmenin durdurulması kararı verildi.
"Mücadele etmeye devam edeceğiz"
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, kararla ilgili yaptığı paylaşımda şunları söyledi:
“Sahillerimizin daralmasına, bazı alanların özel mülkiyet haline gelerek yapılaşmaya açılmasına yol açabilecek Yönetmelik değişikliğine karşı açtığımız davaya Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Muğla'mızın geleceği için mücadele etmeye devam edeceğiz.”