Muharrem İnce imzaları topladı; peki sonra?
Bilindiği üzere Muharrem İnce 24 Haziran 2018 seçimlerinde CHP’nin adayı idi. O seçimlerde de partisinden 8 puan üzerinde oy aldı. İYİ Parti’ye oy verip de Akşener’e oy vermeyerek İnce’ye oy verenler vardı. Hatta HDP’nin adayı terörist elebaşlarından Demirtaş’a oy vermeyip yine İnce’ye oy verenler vardı.
Kılıçdaroğlu ve ona destek verenler aday ilan edilince her şeyin bittiğini farz ettiler. Ancak, olay o kadar da basit değildi.
Daha önce gizlenen HDP iş birliği şu an net bir şekilde ortaya çıkmış durumda. HDP yani PKK’nin yasal görünümlü -aslında yasal da olmayan- uzantısı aday çıkarmayarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nu destekliyor.
Geçmişte çok göze batmayan bu destek, CHP içerisindeki ulusalcıları da rahatsız etti. CHP içerisindeki ulusalcılar Muharrem İnce’ye yöneldi.
Muharrem İnce’nin oluşan cazibesi seçime kadar devam eder mi onu zaman gösterecek. Ancak, yakaladığı bu ivme onu gelecekte İYİ Parti’nin oturduğu düzlemin biraz soluna konumlandırır. Gerisi de onun marifetine, siyaset üretmesine kalır.
Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun Muharrem İnce’ye Millî Eğitim Bakanlığı teklif ettiği söyleniyor.
Bakalım bu teklifin arkasında duracaklar mı? Bir de Muharrem İnce, Millî Eğitim Bakanlığı'nı mı yoksa Tarım Bakanlığı'nı mı isteyecek?
Onu zaman gösterecek.
Elbette bunların hepsi varsayım.
Kılıçdaroğlu seçimi kazanma ihtimalinin pamuk ipliğine bağlı olduğunu biliyor. Bunu bildiği için de kim ne isterse veriyor. Bu konuda o kadar bonkör ki CHP örgütlerine ve seçmenine bir şey kalmıyor.
CUMHUR İTTİFAKI ADAYLARI NASIL BELİRLEYECEK?
AK Parti için aday belirleme süreci her seçim büyük oranda benzer işler. Önce aday adayları müracaatları başlar. Sonra teşkilatlar üzerinden adaylar temayül yoklamasına tabi tutulur.
Ardından anketlerde adayların kamuoyundaki karşılığı sorulur. Alt kurulda mülakatlar yapılır. Üst kurulda değerlendirme yapıldıktan sonra Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulur. Nihai şeklini de Erdoğan verir.
AK Parti’nin üst kurulunda Genel Başkan vekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş, Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir ve Gençlik Kolları Başkanı Eyüp Kadir İnan’dan oluşuyor.
Benim edindiğim bilgilere göre Erdoğan’ın son dönemlerde hiç olmadığı kadar listeler üzerinde titizlikle çalışmış ve öncelikle mevcut vekillerle ilgili kararını vermiş. Onlar dışında da listeye koyacaklarını da eklemiş diğerleri de aday adayları üzerinden belirlenecek.
MHP’de de benzer süreç işleyecek. Önce teşkilatların görüşleri alınacak ve ardından Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın, İsmet Büyükataman, Mustafa Kalaycı ve Yaşar Yıldırım listeler üzerinde çalışarak MHP lideri Bahçeli’ye listeleri sunacaklar ve nihai hali de Sayın Bahçeli tarafından verilecek.
Büyük Birlik Partisi de bu seçime kendi logosuyla girecek. Bazı illerde adaylarını belirlemiş durumdalar. Bazı illerde de temayül yoklamaları yapıp sonra da anketlerle adaylarını belirleyecekler.
Yeniden Refah Partisi için de aynı sürecin işleyeceğini söyleyebiliriz.
Bazı illerde Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisi'nin ortak listeyle girecekleri söyleniyor. Ancak, bu konuda da bir netlik söz konusu değil.
Yine Cumhur İttifakı partilerinin bazı illerde fermuar listeyle seçime gireceklerine dair söylemler var. Bunun için de çeşitli projeksiyonlar yapılıyor. Önümüzdeki süreçte netlik kazanmasını bekliyorum.
Cumhur İttifakı fermuar listeyle girerse meclis çoğunluğunu büyük oranda elde edecektir.